Taloyhtiö voi päästä sakottamaan parkkipaikkojaan

Yksityisen pysäköinninvalvonnan luvallisuudesta odotetaan lähiaikoina korkeimman oikeuden päätöstä. Samaan aikaan oikeusministeriössä valmistellaan uutta lakia, joka voimaan tullessaan antaisi mahdollisuuden pysäköinninvalvontaan paitsi yksityisille parkkiyrityksille myös kauppakeskuksille ja jopa asunto-osakeyhtiöille.

Kotimaa
Mies valokuvaa autoa parkkihallissa.
YLE

Moni autoilija on viime aikoina huokaissut helpotuksesta, kun lakia on tulkittu niin, että yksityisten parkkiyritysten määräämiä sakkoja ei ole tarvinnut maksaa.

Ensi vuonna eduskunnan käsittelyyn tulevan lakiehdotuksen mukaan sakotusoikeus saattaa kuitenkin laajentua merkittävästi. Sakkolapun holtittomasta pysäköinnistä saattaa jatkossa antaa vaikkapa taloyhtiön edustaja.

Yksityistä pysäköinninvalvontayritystä ParkPatrolia ei miellytä jokamiehenoikeus sakottamiseen.

- Jos sakotusoikeus olisi yksittäisellä talonmiehellä tai kauppakeskuksella, äkkiseltään tulee mieleen autoilijan oikeusturva. Kuka käsittelee valitukset puolueettomasti, pohtii ParkPatrolin hallituksen puheenjohtaja Lauri Mustonen.

Kyttääville naapureille liikaa valtaa?

ParkPatrol kannattaa alan pelisääntöjen kirjaamista laiksi, mutta aikoo esittää siihen merkittäviä muutoksia. Yrityksen mielestä ala on saatava luvanvaraiseksi ja myös yksityisille pysäköinninvalvojille on annettava riittävä koulutus.

- Pahimmassa tapauksessa asuintalossa kerrostalokyttääjät voisivat soittaa johonkin päivystyslinjalle ja ilmoittaa väärinpysäköinnistä. Tämähän lähtisi ihan käsistä, sanoo ParkPatrolin Lauri Mustonen

Oikeusministeriö perustee uutta lakia sillä, että nykyinen on laadittu vuonna 1970, ja ala on ehtinyt muuttua merkittävästi. Esimerkiksi yksityistä pysäköinninvalvontaa laki ei tunne lainkaan, vaikka monissa muissa Euroopan maissa se on arkipäivää.

Ulkomaisen esimerkin mukaan työryhmä ehdottaa Suomeen väärin pysäköivien pelotteeksi myös järeitä rengaslukkoja. Lakiehdotusta valmistelevan työryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi helmikuuhun mennessä. Sitä ennen asianosaisille annetaan mahdollisuus kommentoida esitystä.

Lähteet: YLE Uutiset / Markus Tiittula