Ovikranssi toivottaa tervetulleeksi

Suomessa on yleistynyt varsinkin Amerikasta tutut oviseppeleet. Kransseja myydään muun muassa kukkakaupoissa, mutta näppäräsorminen tekee ovikoristeen itse. Tykötarpeet kranssin tekoon löytyy helposti omasta pihapiiristä.

Ovikranssit
YLE / Susanna Siironen

Kaunis ovikranssi toivottaa joulun ja vieraat tervetulleeksi taloon. Oululaisen kukkakauppa Kanervan yrittäjä Sari Kuosmanen sitoo tottuneesti havuja koivunoksista tehdyn rungon ympärille.

- Aluksi taivutellaan esimerkiksi koivunoksista rengas, joka sidotaan tukevalla rautalangalla, jotta se pysyy muodossaan. Rungon ympärille aletaan sitten kiertää havuja. Tämän kranssin tekemiseen käytän sinikatajan havuja.

Kranssia tehtäessä vain mielikuvitus on rajana. Seppeleeseen voi käyttää niin kuusen, männyn kuin katajankin havuja tai vaikkapa puolukanvarpuja. Jos haluaa helpottaa kranssin tekemistä, kannattaa kuitenkin valita materiaaliksi havut, sillä niillä kranssi valmistuu nopeampaa.

- Puolukanvarvuista joutuu karsimaan huonoja lehtiä aika paljon pois, eli varpuja kuluu kranssin tekoon paljon. Havuista on tämän vuoksi nopeampi tehdä. Puolukanvarvuista saa kuitenkin kauniin ja todella perinteisen, suomalaisen kranssin, Kuosmanen toteaa.

Maltti on valttia

Kranssia koristeltaessa kannattaa muistaa säilyttää maltti. Vaikka mieli tekisi, ei Kuosmasen mielestä kranssia kannata tukkia liian täyteen tavaraa. Yksinkertainen on kaunista ja pelkällä punaisella rusetilla saa kauniin, jouluisen seppeleen. Muut koristeet löytyvät omasta pihapiiristä.

- Monet haluaa koristella kranssin kävyillä tai jonkunlaisilla oksilla. Niitäkin kannattaa kuitenkin ajatella, että laittaako kuitenkin hillitysti, ettei tule liikaa, Kuosmanen neuvoo.

Kauniita koristeita seppeleeseen löytyy myös maustehyllystä. Kanelitangoilla ja anistähdillä koristeltu kranssi on näyttävä ja varmasti erilainen kuin naapurilla.

Oviseppeleen käyttöikää voi hieman pidentää käyttämällä lakkaa tai lehtikiilloketta. Parhaiten kranssi kuitenkin säilyy, kun sen antaa olla ulkona pakkasessa. Sisälle laitettavat kranssit kannattaa säilyttää ulkona viime hetkeen asti, jotta ne pysyvät tuoreen näköisinä mahdollisimman pitkään.

Monen paikan koristus

Kuosmanen kertoo, että kransseilla voi koristaa kotia muutoinkin kuin vain laittamalla oveen. Kranssit tuovat kaunistusta myös kattaukseen tai kynttiläasetelmana.

- Kranssin voi laittaa vaikka olohuoneen pöydälle ja sen keskelle kynttelikön, joka on lasikuvussa, niin sekin on kiva koriste jouluna, Kuosmanen ehdottaa.

Vielä ennen joulua ehtii hyvin tekemään jouluisen ovikoristeen. Tottuneelta kranssin askartelijalta aikaa kuluu valmistukseen noin puolituntia, tottumattomalta hieman enemmän. Kuosmasen mielestä oviseppele kuuluu jouluun.

- Sillä tulee sellainen viimeistelty joulun tunnelma. Ovessa kun on joulukranssi, niin se toivottaa oikein tervetulleeksi, että täällä vietetään joulua.

Lähteet: YLE Oulu / Susanna Siironen