Lehtomäki: Vanhasen ilmoituksella ei vaikutusta omiin ratkaisuihini

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki sanoo, ettei Matti Vanhasen lähtöpäätös vaikuta siihen, päättääkö hän asettua ehdolle puolueen puheenjohtajaksi vai ei.

Lehtomäki (kesk.) sanoo todenneensa jo aikoinaan, ettei hänen ratkaisunsa riipu Vanhasesta. -Tietysti tämä on yksi sellainen asia, joka harkinnassa tulee ottaa huomioon, mutta ei tällä ratkaisevaa merkitystä ole, hän sanoo.

Vanhasen ilmoituksen ajoitusta Lehtomäki ei lähde arvioimaan, vaan sanoo, että siitä täytyy kysyä Vanhaselta itseltään. Lehtomäki arvelee, että jos ratkaisua on kypsytelty tarpeeksi pitkään, niin silloin se on omaltakin kannalta hyvä sanoa ääneen.

Vanhasen lähtöpäätöksen päällimmäisten syiden Lehtomäki uskoo olevan juuri niitä, jotka tämä on kirjoituksessaan ilmoittanutkin. Lehtomäki sanoo kuitenkin, että keskeisessä asemassa olevat poliitikot katsovat asioita myös puolueen kannalta.

Mahdollisen pääministerin vaihdoksen Lehtomäki uskoo jäävän uudelle puheenjohtajalle.

- Vanhanen on eduskunnan valitsema ja eduskunnan luottamusta nauttiva pääministeri ja keskustan puoluekokous valitsee keskustan puheenjohtajan. Uskon, että tuon uuden puheenjohtajan käsissä hyvin pitkälti on, lähdetäänkö pääministerivaihdosta tekemään vai ei.

Vehviläinen: Yllättävä ilmoitus

Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kommentoi pääministeri Matti Vanhasen päätöstä luopua keskustan puheenjohtajuudesta tekstiviestillä YLE Pohjois-Karjalan toimitukselle.

- Matti Vanhasen ilmoitus oli yllättävä, mutta varmasti huolella harkittu. Keskustaväki sulattelee uutista joulunpyhinä ja ryhtyy pohtimaan seuraajakysymystä kaikessa rauhassa. Omalta osaltani palaan asiaan tammikuussa, Vehviläinen kirjoittaa.

Hyssälä: Luopuminen ymmärrettävää

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) toteaa Turun radiolle, että Vanhasen puolueen puheenjohtajan paikasta luopuminen oli yllättävää, mutta toisaalta ymmärrettävää, koska kahden vaativan tehtävän on kuluttavaa.

Lietolaisen Hyssälän mukaan tiedonannon ajankohta on hyvä, koska nyt alkuvuodesta on riittävästi aikaa ehdokkaiden käynnistää kampanjansa.

Hyssälä kiittelee Vanhasen toimintaa pääministerinä ja hänen mukaansa on uuden puheenjohtajan asia päättää, voiko Vanhanen jatkaa pääministerinä puhenjohtajuudesta luovuttuaan.

Hyssälä itse ei ole kiinnostunut puolueen johtopaikoista. Hänen mukaansa nyt saattaisi olla tilausta naispuheenjohtajalle.