Myös linnut kaipaavat ruokarauhaa

Lintujen talviruokinnan aika on jälleen käsillä. Pikkulinnut heräilevät aamupäivällä yhdessä valon kanssa, ja niillä on kova kiire tankkaamaan. Talvisaikaan lintujen paratiisissa on paljon tuiskulta suojaavia kasveja.

Kotimaa
YLE / Petra Haavisto

Pikkulinnut pitävät rauhallisista ruokailupaikoista, eivätkä ne herkästi uskalla aukeille pihoille. Jos omakotitalon pihalla ei ole suojaavaa kasvustoa, puita ja pusikoita, talviruokintapaikka kannattaa ennemmin pystyttää vaikkapa metsän reunaan, Marko Pohjoismäki neuvoo.

- Nyt kun aloittaa lintujen talviruokinnan, niin jopa toukokuulle saakka pitäisi jaksaa ja muistaa ruokkia. Linnut eivät kaipaa mitään sen erikoisempia pöperöitä. Perinteiset pähkinät, auringonkukansiemenet, kaura ja talipallot maistuvat useimmille lintulajeille.

Pikkulintujen bongarit voivat viettää yönsä rauhassa, sillä myös useimmat lintulajit nukkuvat sydäntalvella koko pimeän ajan.

- Jotkut lintulajit vetävät jopa 15 – 17 tunnin yöunet. Moni lintulaji nukkuu keskellä puiden oksistoa ja esimerkiksi tinttilajit yöpyvät linnunpöntöissä tai koloissa. Urpiainen ja pyrstötiainen ovat puolestaan sosiaalisia lintuja, jotka kerääntyvät yöpymään isoissa ryppäissä, lintuharrastaja Marko Pohjoismäki kertoo.

Myös varislinnut ovat ilmeisen sosiaalisia, sillä ne saattavat jutella keskenään läpi yön. Oksistossa yöpyvästä parvesta aina joku haluaa rupatella lajitoverinsa kanssa, eli käytännössä osa linnuista on hereillä pitämässä vahtia.

Keski-Pohjanmaalla on ollut hyvä lintuvuosi. Yleensä uusia lajeja nähdään maakunnassa vuosittain vain yksi tai kaksi. Tänä vuonna bongattiin peräti neljä uutta lintulajia, kertoo Marko Pohjoismäki.

- Tänä vuonna Keski-Pohjanmaalla on nähty kaikkiaan noin 250 lintulajia, joista neljää ei ole aiemmin täällä näkynyt. Uusina lajeina mukaan tulivat töyhtökiuru, valkopäätiainen, kirjorastas ja keltajalkaviklo - eli erittäin hyvä lintuvuosi siis.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa