Europol: Terrori-iskut vähenivät Euroopassa viime vuonna

EU:n alueella ei tehty yhtään jihadistista tai uskonnollista terrori-iskua 2011. Valtaosa terroriteoista liittyi separatismiin.

Ulkomaat
Europolin päämaja Haagissa.
Europolin päämaja Haagissa.Lex van Lieshout / EPA

Terrori-iskujen määrä on vähentynyt viime vuonna Euroopassa, ilmenee Europolin keskiviikkona julkistamasta raportista. Europolin mukaan nouseva ilmiö on kuitenkin yksinäisten ja yksittäisten tekijöiden suunnittelemat iskut.

Sekä terrori-iskujen että terrorismi-iskujen suunnittelusta epäiltyjen pidätykset vähenivät vuonna 2011. Europolin mukaan terrorismi ja väkivaltainen ääriajattelu ovat silti merkittävä turvallisuusuhka EU:lle.

Viime vuonna EU:n ulkopuolisessa Norjassa 77 ihmistä kuoli yksittäisen tekijän terrori-iskussa.

- Väkivallantekoihin äärimmäistyvä radikalismi ja yksittäisten susien tekemät hyökkäykset muodostavat merkittävän uhan euroopplalaisille ja johtavat moniin tragedioihin, kuten Norjan tapauksessa, sanoi EU:n sisäasiainkomissaari Cecilia Malmström.

Malmströmin mukaan on tärkeää, että radikalisoituvien henkilöiden tunnistaminen varhaisessa vaiheessa parantuisi.

Ei jihadistisia iskuja

EU:n jäsenvaltioissa tehtiin kaikkiaan 174 terrori-iskua tai niiden yritystä 2011. Valtaosa iskuista tapahtui Ranskassa, Espanjassa ja Britanniassa. Britannian terroriteot tehtiin kaikki Pohjois-Irlannissa.

Euroopan terrori-iskuista valtaosa on separatistisia iskuja.

Euroopassa ei tehty viime vuonna yhtään al-Qaida-sidoksista, jihadistista tai uskonnollisesti värittynyttä terroritekoa. Saksassa yksittäinen, uskonnollista ääriajattelua edustanut henkilö ampui kaksi amerikkalaissotilasta, mutta Saksan lakien mukaan kyseessä ei ollut terrorismi.

Europolin mukaan Osama bin Ladenin kuolema ei kuitenkaan vähentänyt terrorismin uhkaa, sillä yksittäiset henkilöt tai pienet eurooppalaisryhmät saattavat suunnitella iskuja internet apunaan.

Reilut 480 ihmistä pidätettiin EU:n aluella terrorismista epäiltynä. Yli 300 tuomittiin terrorismiin liittyvistä rikoksista. Myös pidätyksistä ja saaduista tuomioista valtaosa liittyi separatistiseen terroriin.

Epäonnistuneet, onnistuneet ja estetyt terrori-iskut EU-maissa 2011

Jäsenvaltio

Uskonnolliset

Separatistiset

Äärivasemmisto

Äärioikeisto

Määrittelemätön

Yhteensä

Tanska

0

0

4

0

0

4

Ranska

0

85

0

0

0

85

Saksa

0

0

1

0

0

1

Kreikka

0

0

6

0

0

6

Italia

0

0

5

0

0

5

Espanja

0

25

21

1

0

47

Iso-Britannia

0

0

0

0

26

26

Yhteensä

0

110

37

1

26

174

Lähde: Europolin raportti