Lintulan luostarissa vallitsee joulurauha

Lintulan nunnaluostarissa Heinäveden Palokissa joulua odotetaan rauhallisin mielin. Kynttilätehtaassa työt on lopetettu jo viikko siiten ja nyt eletään joulun esijuhlan aikaa. Joulusiivoukset ja jouluruokien valmistelu täyttävät luostarin arkipäivät. Jumalanpalveluksissa korostuu joulun alkuperäinen sanoma.

joulu
Lintulan luostarin johtaja Igumenia Marina.
YLE / Anneli Lujanen

Lintulan nunnaluostarin johtaja, Igumenia Marina, korostaa Jumalanpalvelusten merkitystä.

- Kun elämme nyt joulun esijuhlan aikaa niin palveluksia on enemmän. Aamu- ja iltapalvelukset tavalliseen tapaan mutta muita palveluksia hieman enemmän. Niissä ensimmäisen joulun tapahtumat ovat pääosassa. Joulu on meille Kristuksen syntymäjuhla.

Lintulassa ei suuria vierasmääriä nähdä, mutta nunnien omaisia ja ystäviä pistäytyy joulunaikana ja Jumalanpalveluksiin tulee aina vieraita luostarin ulkopuolelta. Joulupukkikin pistää lahjavakan luostarin rappusille. Igumenia Marina kertoo monien ystävien muistava luostarin sisaria jo ennen joulua.

-Kukkatervehdyksiä on jo tullut ja myös lahjapaketteja, jotkut sisaret pitävät suklaasta, joten heitä on muistettu. Meillä yksi joulunajan tapahtuma on Joensuun ortodoksisen mieskuoron vierailu. Kuoro lauloi joulun esijuhlan liturgiassa. Saimme nauttia heidän laulustaan myös sen jälkeen.

Igumenia Marinan kertoessa luostarin joulupöydän herkuista, vesi tulee kielelle.

-Aatto-iltana meillä on jo kalaa tarjolla mutta sitten joulupäivänä paaston loputtua jouluaterialla on kaikki tutut herkut. Kalkkunaa, kinkkua, laatikoita ja kalaa monella tavalla. Kyllä me vietämme täällä rauhallista joulua. Jumalanpalvelukset ovat tavanomaista juhlallisimpia. Joulu on Kristuksen syntymäjuhla ja sen jälkeen odotamme jo Loppiaista eli Teofaniaa. Siihen kuuluvine vedenpyhityksineen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Anneli Lujanen