Julkinen liikenne meni raiteiltaan myräkän takia

Sekä lähijunien, bussien että raitiovaunujen liikennöinti meni keskiviikkoaamuna sekaisin valtavan lumentulon takia. Raitiovaunut kiertelivät ylimääräisiä lenkkejä ja linja-autot olivat pahimmillaan puoli tuntia jäljessä aikatauluistaan.

joukkoliikenne
YLE / Pia Hagström

Raitioliikenteessä jouduttiin aamun mittaan turvautumaan spontaaneihin poikkeusreitteihin. Lumi tukki vaihteita, minkä vuoksi vaunut olivat pakotettuja poikkeamaan reiteiltään pahimpien paikkojen kiertämiseksi.

Kaikilla linjoilla oli vaikeuksia pysyä aikatauluissa. Aamuyhdeksän tienoilla esimerkiksi linjan 7 raitiovaunu juuttui Pasilassa mäkeen lumen takia. HKL:n hälytyspartiot kulkivat pitkin Helsinkiä puhdistamassa vaihteita.

Bussit myöhästelivät viidestätoista minuutista puoleen tuntiin joka puolella kaupunkia. HKL:n liikenteenohjauksen Anita Rönkä kertoo, että matkustajilta kuitenkin riitti ymmärrystä mahdottomassa tilanteessa.

- Hirveän vähän on tullut kyselyitä ja palautetta. Ihmiset varmaan ymmärtävät hyvin, mistä tämä johtuu.

Pääkaupunkiseudulla perutaan junavuoroja

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä jäi ajamatta kokonaisia linjoja ja muitakin junavuoroja karsittiin aamuruuhkassa.

Ajamatta jäivät Espoon Kauklahden ja Helsingin väliä kulkevat E-junat, Järvenpään ja Helsingin väliset G-junat sekä Vantaan Tikkurilan ja Helsingin väliä ajavat I-junat, kertoo Ratahallintokeskus. Tilanteen helpottamiseksi N-junia ajaa 10 minuutin välein Helsingin ja Keravan välillä, ja ne pysähtyvät jokaisella asemalla. Poikkeusjärjestelyt jatkuvat osin iltapäivällä.

Aamulla Helsingin ja Vantaankosken välillä kulki M-junia kolme kertaa tunnissa suuntansa kahdenkymmenen minuutin välein. Samoin Helsingin ja Leppävaaran väliset A-junat ajoivat kolmesti tunnissa.

VR varasi aatonaatoksi runsaasti ylimääräistä työvoimaa surkean sään varalle. Voimakas lumipyry jo aamusta kuitenkin yllätti, ja miehistä oli tässä tilanteessa pulaa. Hankaluuksia aiheuttivat lumesta tukkoon menevät vaihteet, joita puhdistetaan sähkölämmityksellä ja myös käsin.

Junien kulku muutenkin takkuista

Ratahallintokeskuksen mukaan Helsingistä lähteneet kaukojunat olivat puolesta tunnista tuntiin myöhässä myräkän takia. Lumi vaikeutti vaihteiden kääntämistä ja rikkoi kalustoa. Lisäksi pääradalla sattunut onnettomuus esti aamulla liikennöinnin Parkanon ja Seinäjoen välin rataosuudella.

Joitakin yksittäisiä junavuoroja jouduttiin perumaan. Ajantasainen tieto kaikista perumisista on verkossa VR:n liikennetiedotesivulla .

Tänään keskiviikkona on vilkkain matkustuspäivä joulunalusliikenteessä. Pohjoisen yöjunissa makuu- ja autopaikat on myyty lähes loppuun. Myös suosituimmissa päiväjunissa Helsingistä pohjoiseen ja itään alkaa olla täyttä.

Lähteet: YLE Helsinki