1. yle.fi
  2. Uutiset

"Pysähdy, kuuntele omaa sisäistä ääntäsi ja seuraa sitä."

Joensuulainen Marita Karkinen lopetti 35 vuotta kestäneen työuransa, myi omakotitalonsa ja kierteli aikansa maailmaa. Hän löysi elämälleen sisältöä vapaaehtoistyöstä uudessa kotikaupungissaan Lahdessa, mutta vielä olisi haussa elämänkumppani.

joulu
Marita Karkinen toivoo joululahjaksi elämyksiä ja kokemuksia.YLE / Lahti

Marita Karkinen helähtää nauramaan, kun häneltä kysyy, kuka ja millainen on Marita Karkinen.

Marita oli toiminut yksityisyrittäjänä Joensuun liepeillä 35 vuoden ajan. Hänellä oli tilava omakotitalo. Sitten joku hänen sisällään alkoi vaatia muutosta. Marita lopetti praktiikkansa, myi talonsa ja muutti vuokralle joensuulaiseen kerrostaloon. Sen jälkeen hän etsi itseään eri puolilta Suomea, Espanjasta eikä edes ajatellut kaupunkia nimeltä Lahti.

Lähetääs kattoo

Marita päätyi Lahteen helmikuun lopulla eikä tunnu oikein vieläkään tietävän miksi. Nyt hän ylistää uutta kotikaupunkiaan

- En ole edes löytänyt huonoja asioita enkä niitä ujoja ja hiljaisia hämäläisiä. Ihmiset ovat täällä äärettömän ystävällisiä, hän vakuuttaa.

Maritan kohdalla pitää paikkansa uskomus, että ihminen vetää kaltaisiaan luokseen. Ilo ja energia ympäröivät häntä.

Ei siis ihme, että Marita on päätynyt tekemään vapaaehtoistyötä. Hän kävi syksyllä ystäväpalvelukurssin. Joulun alla hän vieraili lauluryhmän kanssa sairaaloissa ja palvelutaloissa. Vierailut ovat merkinneet paljon sekä laulajille että talojen asukkaille.

Ennen joulua Marita rupesi sotilaskotisisareksi. Hän ehti käydä jo tutustumassa Hennalan varuskunnan henkeen. Toiminnan jatkoa toimintaa Marita odottaa suurella innolla.

Joulunvietto

Marita on palaamassa jouluksi kotikonnuilleen isänsä luo. Odotettavissa on siis lämmin jälleennäkemisen hetki, mutta toisaalta sekä isä että tytär jollain tasolla tiedostavat, että tämä saattaa olla isän viimeinen joulu tässä maailmassa. Se tuo tiettyä haikeutta Maritan mieleen. Hän ikävöi myös tyttärensä perhettä Kiinan Pekingissä. Elämä kulkee joskus noin.

Paineita ei Marita kuitenkaan joulusta päälleen ota, kun ei ole tarvetta päteä. Hänelle joulun sanoma on yhtä kuin oman sisäisen rauhan kokeminen. Hän löysi rauhan ja oman minuutensa Lahdessa. Ne riittävät. Tavaraa hänellä on riittävästi. Joululahjoiksi hän toivoo elämyksiä ja kokemuksia. Kokemus oli käydä Lahden Radiossa. Elämys oli kävellä aamulla kotoa toimitukseen. Elämä ja luonto jakavat lahjojaan jatkuvasti, kuvaa Marita.

Benji-hyppyäkin on hänelle tarjottu, mutta siitä hän on toistaiseksi kieltäytynyt.

Uuden vuoden toiveet

Marita sanoo kävelevänsä viisi senttiä maan pinnan yläpuolella.

- Voisin halata vastaantulijoita ja kaikkia ihmisiä. Voisin tanssia ja laulaa, mutta taidan olla hiljaa, muutenhan pii-paa-auto hakisi minut. Ensi vuoksi minulla on kolme toivetta; haluan löytää itselleni oman asunnon, toivon, että saisin työpaikan ja että löytäisin rinnalle itseni kaltaisen, rakastavan miehen.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi