1. yle.fi
  2. Uutiset

Inkivääristä aasialaista makua ja flunssajuomaa

Itämaisten ruokien myötä yleistynyt inkivääri sopii joulunkin ruokiin. Inkivääri maustaa lanttulaatikon ja pikkuleivät, mutta väkevä mauste voi helpottaa myös tukkoista nenää.

tuore inkivääri
YLE / Lahti

Tuore inkivääri on voimakkaampaa kuin jauhettu, joten niitä ei kannata sotkea keskenään -liika inkivääri lyö helposti ruuasta läpi. Tuoretta inkiväärinjuurta saa nykyään Suomessakin lähes kaupasta kuin kaupasta.

Joulun aikaan inkivääri on erityisesti leivonnaisten mauste, mutta läpi vuoden sitä käytetään itämaisissa ruuissa ja keittäähän moni siitä myös juomaa flunssan torjuntaan. Inkivääri onkin melkein yleismauste nykyään.

- Mihin vain vähän aasialaistyyppistä makua haluaa, niin inkivääri on ehdoton siinä, kuvaa keittiömestari Matti Mäkilä.

Lanttulaatikkoon inkivääri sopii hyvin. Ja keittiömestari Matti Mäkilä heittää myös yllättävästi:

- Kalallekin inkivääri käy, mutta liikaa ei saa laittaa! Inkivääritahnan voi tehdä ja sillä voidella kevyesti kalan pintaa. Aika erikoinen yhdistelmä, mutta jos on vaikka oikein rasvainen lohifile, niin tämmöinen mauste leikkaa sitä rasvan makua kivasti pois siitä. Mutta hyvin varovasti, tarkkana saa mausteen kanssa olla.

Keskiajalla inkivääri oli monikäyttöinen lääkekasvi. Syljeneritystä lisäävä inkivääri on flunssan itsehoidossa tuttu tänäkin päivänä. Ennenvanhaan inkiväärillä myös huijattiin hevoskaupoissa.

- Jos oli raihnainen hevonen, niin sen sai hetkeksi piristymään hieromalla sen hännän alle inkivääriä!

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi