uusi tekstitv-versio: Suomen Turku julistaa jälleen joulurauhan

Joulurauha laskeutuu jälleen aattona puoliltapäivin, kun joulunviettoon hiljennytään vuosisatain halki säilyneen joulurauhaperinteen myötä. Julistus kaikuu Brinkkalan talon parvekkeelta Turun Vanhalta Suurtorilta koko maailmaan.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Yksityiskohta joulurauhanjulistuspergamentista.
Yksityiskohta joulurauhanjulistuspergamentista.YLE / Maria Rautio

Turun Tuomiokirkon kellojen puolen päivän lyöntien jälkeen kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto levittää juhlallisesti auki keskiaikaisen perinteen mukaisesti valmistetun pergamentin, ja lukee perinteisen julistustekstin niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Laivaston soittokunta ja Mieskuoro Laulun Ystävät esittävät musiikkikomentajakapteeni Timo Kotilainen johdolla joululauluja noin puolta tuntia ennen tilaisuutta. "Jumala ompi linnamme" -virsi aloitetaan klo 11.57. Joulurauhan julistamisen jälkeen lauletaan yhteislauluna "Maamme". Tilaisuus päättyy perinteisesti "Porilaisten marssiin".

Tapahtuman ajan tuomiokirkkosilta on suljettu liikenteeltä eli noin klo 11.35 - 12.30.

Ekumeeninen joulu -tilaisuus myös televisiossa

YLE TV 1 lähettää noin tuntia ennen joulurauhan julistusta ohjelman Turun tuomiokirkossa 10. joulukuuta nauhoitetusta Ekumeeninen joulu Suomen Turussa –tilaisuudesta, jossa kirkkokuntien johtajat esittivät yhteisen ekumeenisen rauhanvetoomuksen.

Tänä vuonna humanitaarisen rauhan viestin toi ministeri Elisabeth Rehn.

Perinne jatkunut halki vuosisatojen

Joulurauha on julistettu Turussa lähes katkeamatta keskiajalta saakka. Viimeksi julistus jäi lukematta sotavuonna 1939. Nykyisellä paikallaan joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien.

Vanhin tunnettu joulurauhan julistus on 1600-luvulta peräisin olevaan tekstiin perustuva suomennos. Nykyisin käytössä oleva teksti perustuu maistraatin sihteerin muistista kirjoittamaan sanamuotoon Turun palon jälkeen 1827.

Nyt käytössä oleva, 1956 valmistunut pergamentti on taiteilija Tauno Torpon käsialaa. Joulurauhanjulistuksesta valmistui juuri varmuuskopio, lietolainen kalligrafi Merja Koivuniemi luovutti joulun alla Turun kaupungille.

Brinkkalan talo sijaitsee Turun Vanhalla Suurtorilla. Se rakennettiin alunperin 1500-luvulla, mutta se paloi ja pystytettiin uudelleen 1600-luvulla. Nykyinen uusrenessanssinen julkisivu on peräisin 1800-luvulta. Talo on toiminut muun muassa hotellina, raatihuoneena ja poliisiasemana.

Joulurauhan julistus on välitetty kaikelle kansalle jo vuodesta 1935 radiossa, ja televisiossa julistus on nähty vuodesta 1983 alkaen.

YLE välittää tilaisuuden kaikille Euroopan Yleisradioliiton EBU:n jäsenmaille. Joulurauha välittyy maailmalle myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT Europa –kanavan kautta, kaikkiaan n. 140 maahan.

Ohjelma on nähtävissä samanaikaisesti myös internetin välityksellä osoitteessa www.yle.fi/joulurauha (siirryt toiseen palveluun) . Julistus on kuultavissa Yle Areenassa koko joulun ajan.

Lähteet: YLE Turku