24.12.1939: Joulu ei tuo rauhaa rintamille

Kotiseudulta tulleita joulupaketteja avataan aattoiltana rintamilla innokkaasti. Useimmissa paketeissa on käytännöllistä tavaraa, kuten lämpimiä vaatteita, ruokaa ja tupakkaa.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Sotilas lukee kirjettä korsussa jouluna 1939
Pakettien ohella mieltä lämmittivät kotoa tulleet kirjeet.SA-kuva.

Lotta Svärd ja Marttaliitto pitävät huolen siitä, että lahjoja saavat myös ne, joilla ei ole omaisia. Tuntemattomille sotilaille tarkoitettuja paketteja lähetetään rintamalle kymmeniä tuhansia.

Rintamilla taistelut kuitenkin jatkuvat jouluaatosta huolimatta. Tolvajärvellä vihollinen työnnetään Aittojoen taakse, jonne rintama vakiintuu sodan loppuajaksi.

Ryhmä Ilomäki hyökkää Jyrkänkoskelta Rastin tienhaaraan Kuhmossa, mutta joutuu vetäytymään takaisin lähtöasemiinsa menetettyään kaatuneina 16 miestä ja 37 haavoittuneina.

Vihollinen aloittaa ankaran vastahyökkäyksen Suomussalmen kirkonkylässä ja Hulkonniemessä sekä Raatteen tien suunnalla. Siilasvuo saa käyttöönsä kaksi uutta rykmenttiä, jonka varustus ja aseistus on puutteellista. Suomalaiset onnsituvat vain vaivoin säilyttämään asemansa.

Suomi päättää miinoittaa Neuvostoliiton laivastotukikohtien edustat Baltiassa. Kohteina ovat etenkin Paldinski ja Liepaja, mutta myös Tallinna. Viro ei ole Suomen mielestä noudattanut puolueettomuutta salliessaan neuvostoliittolaisten alusten toimia satamistaan käsin.

Presidentti Kyösti Kallio käy tervehtimässä rintamalla haavoittuneita sotilaita sotasairaaloissa.

Ensimmäinen amerikansuomalaisten vapaaehtoisten ryhmä saapuu Tornioon.

Lähteet: YLE Uutiset, Puolustusvoimat