Vanhanen ei jatka keskustan johdossa

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei ryhdy tavoittelemaan ensi kesäkuussa keskustan puheenjohtajuutta. Matti Vanhanen kertoo päätöksestään omassa blogissaan ja Suomenmaa-lehdessä. Ilmoitus löi keskustaväen ällikällä.

Matti Vanhanen Kuva: YLE

Vanhasen päätökseen on vaikuttanut ensi syksyn alussa tehtävä jalkojen ja niiden luuston leikkaus. Pääministeri haluaa varata riittävästi aikaa toipumiseen.

Sekä pääministerinä että keskustan puheenjohtajana Vanhanen ei voisi olla pitkiä aikoja poissa työstään. Hallituksen osalta Vanhasen työskentely jatkuu edelleen tavalliseen tapaan.

- Ajoitin tämän ilmoituksen tarkoituksella tähän rauhalliseen hetkeen, jotta mahdolliset puheenjohtajaehdokkaat saavat kaikessa rauhassa harkita asiaa, eivätkä joudu heti ensimmäisen kulman takana vastaamaan mikrofonille. Toimittajatkaan eivät kehtaa pyhien aikana tavoitella ketään, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

Kevään 2011 vaaleissa Vanhanen aikoo pyrkiä eduskuntaan.

Kalli yllättyi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kallille Vanhasen ilmoitus oli odottamaton. Pääministeri paljasti ratkaisunsa hänelle eilen.

- Kyllä tämä yllätyksenä tuli, Kalli kertoo YLE Uutisille.

- Tämä tarkoittaa sitä, että keskusta valitsee tulevana kesänä Lahdessa puheenjohtajan. Tämän uuden puheenjohtajan ja pääministeri Vanhasen välillä sovitaan, jatkaako pääministeri siitä eteenpäin pääministerinä vai eikö.

Kallin mukaan seuraajaehdokkaita alkaa varmasti ilmaantua heti vuodenvaihteen jälkeen, mutta itse hän ei ala ehdolle. Kalli pitää mahdollisena, että kesäkuun puoluekokouksen jälkeen puheenjohtaja ja pääministeri ovat eri henkilö.

- Kaikki tietenkin kummastelevat, mutta uskon että asia rauhoittuu ja aika nopeasti palataan normaaliin päiväjärjestykseen, Kalli sanoo.

Keskustan puoluesihteerin Jarmo Korhosenkin mukaan uudella puheenjohtajalla on ratkaisun avaimet käsissään.

-Keskustan puheenjohtaja valitaan kesäkuun 12. päivä, ja uudella puheenjohtajalla on sataprosenttinen valta käsissään, toteaa Korhonen YLE Uutisille.