Havukka-ahon ajattelija julkaistaan ensin Kainuussa ja pohjoisessa

Veikko Huovisen kirjaan perustuva elokuva Havukka-ahon ajattelija julkaistaan Suomessa porrastetusti. Ensimmäisenä vuorossa ovat Kajaani, Kemijärvi, Kuusamo sekä Kuhmo. Ajatuksena on paitsi tehdä kunniaa tekijöiden kotiseuduille, myös herättää yleisön kiinnostus.

kulttuuri
Ilkka Heiskanen kuiskuttelee Kai Lehtisen korvaan
Ikka Heiskanen ja Kai Lehtinen Mooses Pessinä ja Konsta Pylkkäsenä.Malla Hukkanen

Elokuvien julkaiseminen porrastetusti on tuttua suuremmilta markkina-alueilta. Suomessa mallia käytetään nyt ensimmäistä kertaa. Erityisen kovasti Havukka-ahon ajattelijaa odotetaan Kainuussa.

- Havukka-ahon ajattelijan tarina sijoittuu tänne ja myös elokuva on pääosin tehty Kainuussa. Se näkyy myös elokuvassa, jossa Kainuun luonto on tärkeässä roolissa, sanoo teatterivastaava Mervi Kemppainen Bio Rexin Kajaanista.

Pohjois-Suomeen Havukka-ahon ajattelijan halusi puolestaan ohjaaja, kemijärveläinen Kari Väänänen. Muualla maassa elokuva nähdään vasta tammikuun puolivälissä. Elokuvan levittäjä hakee paikallissävyjen ohella myös parempaa markkinarakoa, joulu kun on elokuvateatterien parasta sesonkia.

- Suuret ikäpolvet lähtevät aika hitaasti liikkeelle elokuviin. Kolmen viikon etustartilla saadaan hyvä maine liikkeelle ja positiivinen vire, kertoo Nordisk Filmin teatterilevityksen päällikkö Petri Viljanen.

Ensi-ilta tärkeä kainuulaisille

Kirjailija Veikko Huovinen tunnettiin vahvana Kainuun puolesta puhujana. Hän oli mukana myös elokuvan toteutuksessa, muttei ehtinyt nähdä valmista teosta elinaikanaan. Ehkäpä jotain Huovisen syrjäänvetäytyvästä luonteesta kertoo se, että kotipaikkakunnalta Sotkamosta olisi täytynyt matkustaa 40 kilometriä lähimpään elokuvateatteriin. Elokuvan ensi-ilta Kajaanissa ja Kuhmossa onkin suuri tapaus koko Kainuussa.

- Meillä onkin ollut paljon jonoa tiskillä kyselemässä, milloin lippuja voi ostaa, kertoo Mervi Kemppainen Bio Rexistä. Kajaanissa Havukka-ahon ajattelijan liput tulevat myyntiin 22. joulukuuta.

Havukka-ahon ajattelijan ensi-ilta nähdään Kainuun lisäksi Kemijärvellä ja Kuusamossa joulupäivänä. Aika näyttää, jääkö porrastettu julkaisu Suomessa huovislaiseksi erikoisuudeksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Joonas Turunen