Yritykset vaihtavat joulutervehdyksiä hyväntekeväisyyteen

Aineettomien joululahjojen suosio kasvaa. Moni yritys on käyttänyt joulutervehdyksiin varatut rahat hyväntekeväisyyteen.

Kotimaa
joulupaketti
YLE / Uutisgrafiikka

Myös yksityiset ihmiset antavat mielellään lahjaksi tiedon siitä, että ovat auttaneet huono-osaisia. Eettisiä lahjoja on jo niin paljon tarjolla, että valintaa voi olla vaikea tehdä.

Vaikka järjestöjen varainhankinnan perusta on kuukausilahjoituksina tai kummitoiminnasta saatavissa tuloissa, moni järjestö on paketoinut avustustyötään myös eteenpäin annettavien lahjojen muotoon.

Kortilla voi kertoa, mihin tarkoitukseen raha on mennyt tai antaa lahjaksi tavaran, jonka hinnasta osa menee hyväntekeväisyyteen.

Aineettomien lahjojen edelläkävijä Suomessa on World Vision -järjestö, jonka lehmiä, vuohia ja muita lahjoja ostettiin viime vuonna peräti 630 000 eurolla. Tänä vuonna summa jäänee hieman pienemmäksi.

- Yksityiset lahjoittajat ovat nyt ehkä hieman pienentäneet kertalahjoitustaan. Toisaalta yritykset ovat vastaavasti suurentaneet lahjoituksiaan, arvioi Lahjaksi lehmä -kaupan vastaava Sanna Kaartinaho World Visionista.

Järjestöt eivät kilpaile keskenään

Myös Unicefilla iloitaan siitä, että yritykset ovat tänä jouluna panostaneet hyväntekeväisyyteen aiempaa enemmän. Plan Suomi puolestaan otti aineettomat lahjat valikoimiinsa järjestöä muilla tavoin tukeneiden toivomuksesta.

Eettisten lahjojen tarjoajia eivät kuitenkaan koe toisiaan kilpailijoiksi, kertoo Plan Suomi -säätiön markkinointijohtaja Kirsi Mettälä.

- Olen ollut huomaavinani, että varsinkin monet yritykset haluavat olla usean eri järjestön toiminnassa mukana, Mettälä sanoo.

Ensi vuoden lahjat vielä salaisuus

Lahjan hankkija saa pohtia eettisyyttä monelta kantilta. Kehitysmaiden köyhien auttamisen sijaan voi esimerkiksi panostaa jätekuorman vähentämiseen, ja toimittaa pukin konttiin vaikkapa lupauksen kimppadieetin aloittamisesta. Näin ehdottaa Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV.

Myös hyväntekeväisyysjärjestöissä mietitään jo uusia muotoja aineettomille lahjoille, mutta tulevat lahjat ovat vielä salaisuus.

- En vielä mielellään anna tarkkaa määritettä, mutta uusia juttuja on tulossa myös ensi vuonna, sanoo Suomen World Vision -järjestön lahjakaupan vastaava Sanna Kaartinaho.

Lähteet: YLE Uutiset / Annamari Iranto