1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kiina tukee uusiutuvaa energiaa lain voimin

Kiinassa on hyväksytty laki, joka velvoittaa sähköverkkoyhtiöt ostamaan kaiken uusiutuvan sähkön, mikä markkinoille tuotetaan. Näin maa pyrkii lisäämään päästöttömän energian tuotantoa.

talous
Rekka-autojono kuljettaa roottorin siipiä.
Tuulivoimalan osia matkaa pystytyspaikkaansa Pekingiläisestä tehtaasta.ADRIAN BRADSHAW /EPA

Kiinassa on valtion massiivisella tuella rakennettu huomattava määrä tuulivoimakapasiteettia. Uudet tuulivoimalat eivät kuitenkaan aina ole sähköverkon kannalta optimaalisessa paikassa.

Esimerkiksi syrjäiseen Sisä-Mongoliaan on rakennettu paljon tuulivoimaa. Alueella ei kuitenkaan ole kovinkaan paljon sähköä tarvitsevaa teollisuutta, mutta sitä vastoin Sisä-Mongoliassa on runsaasti tuulivoiman kanssa kilpailevaa halpaa hiilisähkön tuotantoa.

Alueelliset, huomattavan itsenäisesti toimivat sähköverkkoyhtiöt ovat usein suosineet halvempaa, joskin erittäin saastuttavaa hiilivoimaa. Nyt päästötön energia asetetaan lain voimin etusijalle ja sitä voidaan välittää sähköä kaipaaville raskaan teollisuuden alueille.

Jos verkkoyhtiöt jättävät uusiutuvan enegian ostamatta, niitä voidaan sakottaa kaksinkertaisesti sillä summalla, jonka uusiutuvan energian tuottaja menettää.

Uusi laki hyödyttää myös Kiinan ydinvoimaloita. Niiden sähkö on kuitenkin yleensä niin halpaa, että se menee kaupaksi ilman eri määräystäkin.

Kiina on asettanut tavoitteekseen nostaa uusiutuvan energian osuuden koko voimantuotannosta 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Nyt osuus on 9 prosenttia.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi