Ennuste merenpinnan noususta uusiin lukemiin

Kööpenhaminan kokoukseen osallistuneet ilmastotutkijat ovat täsmentäneet ennustettaan merenpinnan noususta. Uusin arvio on, että merenpinta nousee tämän vuosisadan loppuun mennessä noin metrin.

Ulkomaat
Jäätynyt meri
YLE

Kööpenhaminassa esiteltiin ilmastonmuutoksen etenemisestä useilla tahoilla tehtyjä tutkimuksia. Omat ennusteena esittelivät niin Maailman ilmatieteen järjestö WMO, Euroopan unionin maat sekä Yhdysvaltain tutkimuslaitokset.

Näiden tutkimusten yhteenvetona voidaan arvioida, että merenpinnat nousevat tällä vuosisadalla noin metrin ja ensi vuosisadan loppuun mennessä jo yli kaksi metriä, ellei ilmastopäästöjä sitä ennen saada hillittyä, kertoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas YLE Uutisille.

YK:n Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC arvioi vuonna 2007 merenpintojen nousuvauhdiksi 40 - 80 senttiä tämän vuosisadan aikana. Tutkijat ovat nyt todenneet, että arvio oli alakanttiin.

Napa-alueiden sulaminen on nopeutunut enemmän kuin ilmastotutkijat vielä muutama vuosi sitten osasivat odottaa, Taalas kertoo. Esimerkiksi Grönlannin jäätiköt sulavat tällä vuosikymmenellä kaksi kertaa nopeammin kuin vuosikymmen sitten.

Etelämantereen sulaminenkin on käynnistynyt, Taalas kertoo. Tämä on myös suomalaisia koskettava seikka, sillä maapallon geofysikaalisista olosuhteista johtuen eteläisellä pallonpuoliskolla tapahtunut sulaminen nostaa merenpintoja pohjoisella pallonpuoliskolla, ja päinvastoin.

Tutkijat ennustavat nyt, että tämän vuosisadan puoliväliin tultaessa pohjoisnapa on osan vuodesta kokonaan jäätön. Tämä voi tapahtua jo aikaisemminkin, mutta vuoden 2050 tienoilla täydellinen sulaminen on jo varsin todennäköistä.

Uudet ennusteet jäätiköiden sulamisesta ovat vakava viesti rannikkovaltioille. Sulamisen ohella merenpintaa nostaa lämpölaajeneminen, joka Taalaksen mukaan on aiheuttanut 45 prosenttia tähän mennessä tapahtuneesta merenpinnan noususta.

Lähteet: YLE Uutiset