1. yle.fi
  2. Uutiset

Uzbekistanin omalaatuisten vaalien tulosta lasketaan

Keskiaasialaisessa Uzbekistanissa valittiin sunnuntaina 150-jäseninen parlamentti. Näennäisesti ehdolla oli neljä eri puoluetta, jotka käytännössä kaikki tukevat presidentti Islam Karimovia. Oppositio on vankilassa tai ajettu maasta.

Ulkomaat
Uzbekistanin ja lähivaltioiden kartta.
YLE/Uutisgrafiikka

Keskusvaalikomission mukaan äänestysprosentti oli jo iltapäivällä noussut korkeuksiin.

- Paikallista aikaa kello neljältä iltapäivällä on yli 13,6 miljoonaa äänestäjää eli 79,4 prosenttia ottanut osaa vaaliin, komission varapuheenjohtaja Kutshkor Togajev ilmoitti.

Komission mukaan vilppiä tai vakavia epäselvyyksiä ei ollut havaittavissa. Alustavia tuloksia on luvassa maanantaina, lopulliset tulokset saadaan tammikuun 7. päivänä.

Karimov yritti ennen vaaleja vakuuttaa ulkomaat, ettei Uzbekistan ole enää se maa, joksi sitä luullaan.

Hän ei kuitenkaan onnistunut kääntämään esimerkiksi ETY-järjestön mielipidettä. ETYJ lähetti Uzbekistaniin vain supistetun vaalitarkkailijajoukon, koska yksiäkään maan aiemmista vaaleista ei ole pidetty vapaina, eikä parannussuosituksia ole toteutettu.

Kampanjan aikana puolueet kritisoivat hieman toisiaan erityisesti sosiaalisissa kysymyksissä. Kaikki kuitenkin ylistivät kuin yhteen ääneen Karimovia. Varsinaisia oppositiopuolueita ei ole.

Uzbekistanin erikoisuus on se, että maan ympäristöjärjestö saa automaattisesti 15 paikkaa parlamenttiin.

Strateginen sijainti pehmentää länsimaiden suhtautumista

Uzbekistan on ollut länsimaiden epäsuosiossa etenkin ihmisoikeustilanteensa takia. Yhdysvallat katkaisi käytännössä kaikki suhteet, kun Uzbekistanin armeija avasi tulen mieltään osoittaneita ihmisiä vastaan Andizhanissa vuonna 2005. Satoja ihmisiä sai tuolloin surmansa.

Suhteet ovat lämmenneet tämän vuoden aikana, kun Uzbekistan on sallinut alueensa käyttämisen Afghanistaniin suuntautuviin huoltokuljetuksiin. Uzbekistan on Afganistanin pohjoinen rajanaapuri.

Myös EU purki lokakuussa Uzbekistania koskevat pakotteensa.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi