1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Nigerialaismiehen käyttämällä aineella suuri tuhovoima

Amerikkalaiskoneen räjäytystä yrittäneellä nigerialaismiehellä oli mukanaan PETN-nimistä ainetta. Puolustusvoimien teknillisen tutkimuslaitoksen räjähdetekniikan tutkimusalajohtajan Alpo Kariniemen mukaan aineen räjähdysteho on suuri ja sitä olisi tarvittu noin kilo suureen tuhoon.

Ulkomaat

- Jos räjähde olisi kiinni esimerkiksi seinässä tai ikkunassa, niin sillä saisi aikaan ison aukon. Kun paine ulkopuolella on eri kuin sisällä, paineen vaihtelu lähtee repimään konetta. Kilon painoisella pentriittiräjähteellä saadaan aikaan räjähdys, joka tuhoaa koneen, Kariniemi sanoo.

Kariniemen mukaan nigerialaismies on tarvinnut mukanaan ollutta nestettä sytytysaineeksi.

- Tulipalolla oli tarkoitus saada pentriitti räjähtämään, Kariniemi sanoi.

Neste ja palo ovat epävarma tapa räjäyttää PETN-aine. Kariniemi huomautti, että yleensä käytetään räjäytintä kuten nallia.

- Nallin vieminen koneeseen on vaikeaa. Se näkyy turvatarkastuksen röntgenkuvissa helposti. Sen takia sytytyssysteemi on pitänyt järjestää näin vaikeasti nesteen avulla. Se on myös räjäytintä epävarmempi, Kariniemi selvittää.

Pentriitti tuttu myös siviilikäytössä

Nalli näkyisi helposti turvatarkastuksessa, mutta PETN-aineen löytäminen on vaikeaa. Se löytyy vain erityisen laitteen avulla. Useilla nykyaikaisilla lentokentillä on tällaiset modernit snifferi-laitteet käytössään. Laite haistaa räjähteestä vapautuvat nitraatit.

PETN tunnetaan myös nimellä pentriitti. Aine on sotilaskäytössä yleinen, mutta sitä käytetään muuallakin. Juuri tästä syystä terroristeille tarjoutuu mahdollisuus sen hankintaan.

Kariniemen mukaan petriitistä valmistetaan esimerkiksi louhintaräjähdysaineen räjäyttimiä, koska sen saa helposti räjähtämään ja räjähdys on voimakas. Ominaisuuksiensa vuoksi pentriittiä käytetään poraustekniikassa aloitepanoksena.

Lähteet: YLE Uutiset / Sampo Vaarakallio

Lue seuraavaksi