1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Terroriepäillylle luettiin syytteet sairaalassa

Joulupäivän terrori-iskuyrityksestä epäillylle nigerialaismiehelle on sunnuntaina luettu syytteet häntä hoitavassa yhdysvaltalaissairaalassa. Viranomaiset eri maissa selvittävät parhaillaan, miten mies pääsi räjähteineen läpi kahdesta turvatarkastuksesta. Yhdysvallat lisäsi hänet jo marraskuussa terroriyhteyksistä epäiltyjen listalle.

Ulkomaat

Samaan aikaan 23-vuotiaan miehen pankkiiri-isä oli ottanut yhteyttä Nigerian Yhdysvaltain suurlähetystöön poikansa radikaalien mielipiteiden takia. Tiedot ja epäilyt eivät kuitenkaan olleet niin voimakkaita, että yhdysvaltalaisviranomaiset olisivat laittaneet miehen lentokieltolistoille.

Mies on yliopisto-opiskelijana Lontoossa. Hän on varakkaasta perheestä - hänen isänsä on suuren nigerialaispankin entinen toimitusjohtaja.

Pois hoidosta

Syytteidenluku kesti 20 minuuttia. Paikalla olleet toimittajat kertovat syytetyn olleen käsiraudoilla kiinni pyörätuolissa. Hänellä oli siteitä ranteissa ja muualla käsissään. Mies on myöntänyt kuljettaneensa räjähteitä alusvaatteissaan.

Hän pääsi myöhemmin sunnuntaina sairaalasta, missä häntä hoidettiin räjähteiden aiheuttamien palovammojen takia.

Hän yritti joulupäivänä räjäyttää lähes 300 ihmistä kuljettaneen Airbus-koneen, kun se lähestyi Detroitia. Miehen PETN-, eli pentaerytritoliräjähdettä sisältänyt paketti oli noin 15 senttimetrin kokoinen. Miehellä oli lisäksi nestettä sisältänyt ruisku. Kummatkin oli mediatietojen mukaan ommeltu hänen alusvaatteisiinsa.

Yhdysvaltalaisviranomaiset sanoivat sunnuntaina, että al-Qaidan osuutta iskuyritykseen tutkitaan. Wall Street Journalin tietojen mukaan mies olisi kertonut kuulusteluissa, että hän sai räjähteet Jemenistä.

Kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Janet Napolitano sanoi televisioyhtiö CNN:lle kuitenkin, ettei yrityksen uskota olevan osa suurempaa juonta Yhdysvaltoja vastaan.

Napolitanon mukaan ei myöskään ole todisteita siitä, että Schipholin kentän turvatarkastuksessa olisi ollut puutteita.

Lentoliikenteen turvatoimiin on kuitenkin luvassa tiukennuksia eri puolilla maailmaa.

"Turvallisuusmääräyksiä noudatettiin"

Kummastusta on herättänyt, miten miehen onnistui kuljettaa räjähteet lentokoneeseen. Sekä miehen lähtökenttä Nigerian Lagosissa että välilaskukenttä Alankomaiden Amsterdamissa vannovat, että turvatarkastusmääräyksiä noudatettiin.

Nigerialaisten lentoviranomaisten mukaan miehelle tehtiin lähtökentällä normaali turvatarkastus. Detroitiin matkalla olleen koneen räjäytyksestä syytetyllä miehellä oli voimassaoleva viisumi Yhdysvaltoihin. Hän nousi lentoyhtiö KLM:n koneeseen Lagosissa.

Nigerialaisviranomaisten mukaan miehellä oli yksi käsimatkatavaralaukku, mutta ei ruumaan meneviä matkatavaroita. Hänen kerrotaan selviytyneen normaalisti metallinpaljastimesta. Myöskään miehen käsimatkatavarat eivät herättäneet virkailijoiden epäilyksiä röntgenvalaisussa.

Myös Alankomaiden lentoturvallisuusviranomaiset sanovat, että miehelle tehtiin Amsterdamin Schipholin kentällä normaali turvatarkastus. Miehen kuljettamia räjähteitä ei tarkastuksessa kuitenkaan havaittu.

Lähteet: Reuters, AFP, DPA, AP

Lue seuraavaksi