1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ennakkosuosikki sai äänivyöryn Kroatiassa

Opposition ehdokas, sosiaalidemokraatti Ivo Josipovic on voittanut selvästi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen Kroatiassa. Hänen äänisaaliinsa on 32,4 prosenttia, kun miltei kaikki äänet on laskettu.

Ivo Josipovic Kuva: ANTONIO BAT / EPA

Ennakkosuosikki Josipovic saa vastaansa Zagrebin pormestarin Milan Bandicin presidentinvaalien toisella kierroksella tammikuussa. Bandicille antoi äänensä 14,8 prosenttia uurnilla käyneistä.

Populistinen Bandic sai hiljattain lähtöpassit sosiaalidemokraattisesta puolueesta ja on nyt siis itsenäinen ehdokas. Hallituspuolueiden ehdokkaat eivät päässeet jatkoon, mikä kertoo kasvavasta tyytymättömyydestä sekä talouskriisin hoitoon että korruptioon.

Josipovic on luvannut taistella korruptiota vastaan. Korruptio on yksi suurimmista kompastuskivistä Kroatian matkalla kohti EU-jäsenyyttä. Myös Bandic kannattaa lämpimästi Kroatian EU-jäsenyyttä.

Kroatiassa järjestettiin sunnuntaina presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Myös Bosniassa asuvat kroaatit saivat osallistua äänestykseen. Istuvan presidentin ja uudistajan Stjepan Mesicin toinen viisivuotiskausi päättyy helmikuussa.