1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppahallit

Joulu alkoi Turun Kauppahallissa kukonlaulun aikaan

Joulu otettiin vastaan Turun Kauppahallissa varhain aattoaamuna. Perinteinen tilaisuus keräsi jälleen tuhatpäisen yleisön halliin jo aamuseitsemän aikaan.

kauppahallit
Tuhansien turkulaisten jouluaatto alkaa kauppahallin perinteisestä aamutilaisuudesta.
Tuhansien turkulaisten jouluaatto alkaa kauppahallin perinteisestä aamutilaisuudesta.YLE / Jouni Koutonen

Tilaisuudessa puhui tuomiorovasti Rauno Heikola, joka on jäämässä eläkkeelle vuodenvaihteessa.

Oman tervehdyksensä toi Kauppahallin kauppiasyhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Samsten, joka iloitsi hallin syksyllä valmistuneista uusista kalan- ja lihankäsittelytiloista. Tiukentuntuneiden EU-säädösten myötä niiden myynti olisi käynyt mahdottomaksi ilman uusia, ajanmukaisia tiloja.

Myös vuoden hallikauppias ja positiivisin henkilö palkittiin tilaisuudessa. Vuoden yrityksenä palkittiin Café Moberg ja positiivisimpana vihanneskauppa ja voileipäbaari Sipulia pitävä Elisa Laiho.

Jouluiseen tunnelmaan yleisön herkistivät Tekniikan laulun esittämät perinteiset joululaulut.

Joulun vastaanotto on perinteisesti kerännyt halliin runsaasti jouluun valmistautuvaa väkeä, vuodesta riippuen 1 500 - 3 000 henkeä.

Joulu alkaa perinteisesti hallista

Kuten monille muillekin, Riitta ja Hannu Tenkulle kauppahallin joulunvastaanotto on vuotuinen perinne.

- Kyllä se semmonen joulun avaus on, joka joulu tullaan tänne. Katsellaan ja ostellaan viimeisiä vielä. Katkarapuja tuossa katseltiin, tyttären toivomuksesta! Hän tulee Espoosta saakka, niin jokikatkaravun pyrstöjä pitää olla. Täältä yleensä löytyy, naurahti Hannu.

Muuten Tenkkujen jouluvalmistelut olivatkin jo mallillaan.

- Kaikki on jo tehty valmiiksi. Ei ole mitään stressiä, eilen kyllä vähän oli, mutta meni ohi jo, myhäili Riitta Tenkku kauppahallin hämyssä.

Sillä aikaa kun Riitta valmistelee joulupöytää lapsien saapumista odotellessa, pyrähtää Hannu hiihtolenkille; nyt kun se eteläisessä Suomessakin useamman vähälumisen talven jälkeen onnistuu.

- Voi voi, nyt on päässyt jo pari viikkoa! Mulla on Katariinassa jo omat ladut, kun asutaan Uittamolla, ja Impivaarassa olen käynyt. Joka päivä hiihdetään!

Viime vuonna Tenkut olivat seuraamassa myös joulurauhan julistusta Turun Vanhalla Suurtorilla, mutta tänä vuonna julistus katsotaan televisiosta. Sen sijaan hautausmaakäynti kuuluu heidän aattoonsa, ennen kuin asettaudutaan koko perheen voimin joulupöytään.

Rauhallisesta tunnelmasta vauhtia aattoon

Tyttöporukalla hallissa koriste-esineitä tutkivat Anne Artukka, Minna Starck ja Kirsi-Marja Meri. Heillekin jouluaatto käynnistyy jo perinteisesti kauppahallin aamutilaisuudesta.

- Kyllä se on meille perinne, ehkä viides kerta oli nyt. Ihanan rauhallinen tunnelma, ennen kuin alkaa kaikki joulukiireet, ruoanlaitot ja hautausmaalla käynnit, niin on kiva viettää rauhallinen hetki täällä kauppahallissa, kuvaili Anne.

- Tästä lähtee jouluaamu liikkeelle ja koko päivä, säesti Minna vieressä.

Kirsi-Maria oli vielä empiväinen, ehtiikö seuraamaan joulurauhan julistusta tänä vuonna paikan päälle.

- Sikäli mikäli kinkunpaistolta keritään! Se jäi uuniin, kun läksin tänne; siellä muhii, selvitti Kirsi-Marja tilannetta.

Muillakin oli joulupöytä vielä pientä viimeistelyä vaille.

- Aloitetaan nyt tästä joulupuurosta ja siitä sitten eteenpäin! Siihen piilotetaan yksi manteli oikeaoppisesti, huikkasi Minna ja jatkoi kavereineen myyntipöytien antimien tutkimista.

Lähteet: Jouni Koutonen / YLE Turku

Lue seuraavaksi