1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat tutki terrorista epäiltyä jo marraskuussa

Yhdysvalloissa terroristien tunnistamiseen keskittyvä yksikkö alkoi kerätä jo marraskuussa tietoa Umar Farouk Abdulmutallabista. Kansioon ei kuitenkaan kertynyt riittävästi materiaalia, jotta hänet olisi asetettu lentokieltoon. Yhdysvallat nosti lauantaina syytteet 23-vuotiasta nigerialaista vastaan terrori-iskun yrityksestä Northwest Airlinesin lennolla joulupäivänä.

Ulkomaat
Verkkoaidan takaa kuvattu kone lentokentällä.
Iskun kohteena ollut kone Detroitin lentokentällä.Reuters

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii terrori-iskun yritystä. Kuulusteluissa syytetty on kertonut yhteyksistään al-Qaidaan, mutta väitteitä ei ole toistaiseksi varmistettu. Hän sanoo kouluttautuneensa iskua varten Jemenissä.

Nigerialaisen nimi on tuttu myös terrorismia tutkiville kansainvälisille poliisijärjestöille. Mies opiskeli tiettävästi Lontoossa ja hänellä oli tapahtumahetkellä voimassaoleva viisumi Yhdysvaltoihin. Lontoon poliisi on tutkinut asunnon, jossa miehen uskotaan asuneen.

Alankomaiden terrorisminvastainen tutkintaviraston mukaan syytetty oli tullut KLM:n lennolla Lagosista Amsterdamiin, mistä hän jatkoi kohti Detroitia.

FBI: Pommi oli oikea

Syytetyn käyttämä räjähde koostui nesteestä ja jauheesta. FBI:n mukaan se sisälsi vaarallista PETN-yhdistettä, jota myös kenkäpommittajaksi kutsuttu Richard Reid yritti käyttää pian WTC-iskujen jälkeen.

Syytetty yritti sytyttää vartaloonsa kiinnitetyt räjähteet joulupäivänä Northwest Airlinesin lennolla, joka oli matkalla Amsterdamista Detroitiin. Todistajien mukaan syytetty vietti 20 minuuttia wc-tiloissa hieman ennen koneen aiottua laskeutumisaikaa Detroitiin.

Palattuaan paikoilleen mies oli kääriytynyt huopaan. Pian kanssamatkustajat kuulivat paukahduksia ja huomasivat liekit. He hyökkäsivät syytetyn kimppuun estääkseen räjähdyksen. Syytetyn jalat paloivat pahoin välikohtauksessa. Myös kaksi matkustajaa sai lieviä palovammoja.

Delta Air Linesin tytäryhtiön Northwest Airlinesin lennolla oli 278 matkustajaa. Kone laskeutui lopulta turvallisesti Detroitiin. Tapauksen jälkeen lentoliikenteen turvatoimia on Yhdysvaltain toiveesta kiristetty eri puolilla maailmaa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP