1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

USA:aan lentänyt: Meitä kehotettiin käymään ajoissa vessassa

Ensimmäiset tiukentuneiden turvatoimien alla lentäneet Finnairin matkustajat saapuivat launtaina perille New Yorkiin. Matkalla mukana ollut Niina Hyrsky kertoi YLE Uutisille, että ihmiset suhtautuivat turvatoimiin maltillisesti, vaikka osa ohjeista hämmästyttikin.

Kotimaan uutiset
Finnairin lentokoneiden peräsimiä.
YLE

Finnair noudatti tarkoin uusia turvamääräyksiä. Tavanomaisen turvatarkastuksen lisäksi matkustajille tehtiin toinen, perinpohjainen tarkastus lähtöportilla. Lippujen tarkistamisen jälkeen henkilökunta kävi vielä lävitse kaikkien matkustajien käsimatkatavarat.

- Tietysti se kestää, kun tutkitaan huolella kaikki päällysvaatteet, taskut, nyssykät ja kassit. Mutta henkilökunta oli ystävällistä ja pahoitteli tilannetta. Vaikka jonottaminen on aina väsyttävää, ihmiset suhtautuivat maltillisesti, totesivat, että on hyvä ettei turvallisuudesta tingitä, kertoo Yhdysvaltoihin lomamatkalle lentänyt Niina Hyrsky YLE Uutisille.

Lennon aikana myös internetin ja satelliittipuhelimien käyttö oli kiellettyä. Miehistölle on myös annettu ohjeet, ettei Yhdysvaltain ilmatilassa saa antaa tietoja lennon reitistä tai lentokoneen sijainnista kaupunkien tai maamerkkien yläpuolella. Tavallisesti matkustaja voi halutessaan seurata lennon etenemistä omasta monitoristaan.

- Me emme onnistuneet käyttämään reittikarttaa missään vaiheessa, koko lennon aikana, sanoo Hyrsky.

Kaikkien elektronisten laitteiden, myös koneen omien viihdekeskusten, käyttö oli kiellettyä lennon viimeisen tunnin aikana. Eniten matkustajia hämmästyttivät kuitenkin muut viimeistä tuntia koskevat säännöt. Loppumatkasta esimerkiksi sylin pitää olla tyhjillään.

- Meitä kehotettiin käymään wc-tiloissa hyvissä ajoin, koska viimeisen tunnin aikana koneessa liikkuminen ei ole sallittua. Käsimatkatavarat piti nostaa ylähyllylle ja henkilökunta keräsi pois huovat ja varmaan tyynytkin. Mutta kirjaa sai kuitenkin lukea.

Lento sujui rajoituksista huolimatta tavanomaisen rauhallisesti. Uusista määräyksistä tiedotettiin matkustajille sekä kentällä että koneessa, mutta syytä niiden äkkinäiseen käyttöönottoon ei mainittu. Yhdysvallat pyysi lentoyhtiöitä kiristämään turvatoimiaan sen jälkeen, kun nigerialainen mies yritti räjäyttää Amsterdamista Detroitiin matkalla olleen lentokoneen lähellä määränpäätään.

Lähteet: YLE Uutiset