1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiinasta löytyi sotapäällikön hauta 200-luvulta

Kiinalaiset arkeologit uskovat löytäneensä kuuluisan sotapäällikön ja valtiomiehen Cao Caon haudan. Cao Cao kuoli vuonna 220 mutta hänen maineensa jäi elämään.

Kuva: REUTERS TV

740 neliömetrin kokoinen hautakammio, jonne johtaa 40-metrinen käytävä, löytyi muinaisen suurkaupungin Anyangin lähistöltä Henanin maakunnasta. Haudassa oli noin 60-vuotiaan miehen jäännökset, mikä sopii Cao Caon kuolinikään.

Samaan paikkaan oli haudattu myös kaksi naista. Tutkijat arvelevat toista Cao Caon puolisoksi ja toista tämän palvelijattareksi.

Yli 250:n haudasta löytyneen esineen joukossa on kivitauluihin tehtyjä maalauksia Cao Caon aikaisista tavoista ja luetteloita uhrilahjoista.

Viranomaiset pääsivät haudan jäljille takavarikoituaan sen ryöstäjiltä kivitaulun, joka on varmin todiste vainajan henkilöllisyydestä. Siinä lukee "Wein kuningas Wu". Cao Cao perusti Wein valtion, ja kuolemansa jälkeen hän sai arvonimekseen keisari.

Haudan löytäjiksi osoittautuivat työläiset, jotka olivat törmänneet kammioon kaivaessaan vuosi sitten savea tiilien valmistamista varten. He eivät kuitenkaan olleet ilmoittaneet löydöstään. Arkeologit uskovat nyt, että alueella on muitakin hautoja.

Cao Cao oli legendaarinen valtiomies, joka toimi konsulina samaan aikaan, kun Kiinan Han-dynastia nousi kukoistukseensa. Hän loi oman valtion, kun Kiinassa alkoi poliittinen kuohunta niin sanotun kolmen kuningaskunnan aikana.

Cao Caoa pidettiin nerokkaana sotapäällikkönä ja valtiomiehenä, joka ei kaihtanut armottomiakaan keinoja tavoitteidensa toteuttamisessa. Vielä nykyään Kiinassa on sanonta "sano Cao Cao, ja hän saapuu", joka vastaa suomalaista sanontaa "siinä paha missä mainitaan".

Hänen itsensä sanomaksi mainitaan muun muassa "parempi minun loukata maailmaa kuin maailman loukata minua".