Joulurauha laskeutui maahan

Joulurauha on julistettu jälleen Suomen Turusta aattona puoliltapäivin, ja valtakunta hiljentynyt joulunviettoon vuosisataisen perinteen mukaisesti. Julistus kaikui Brinkkalan talon parvekkeelta Vanhalta Suurtorilta talvisessa säässä.

Kotimaa
Kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto julisti joulurauhan Brinkkalan talon parvekkeelta Turun Vanhalta Suurtorilta.
Turussa joulurauhan julistuksen pitkäaikaisena lukijana toimi Jouko K. Lehmusto. Kuva vuodelta 2012.Yle

Turun Tuomiokirkon kellojen puolen päivän lyöntien jälkeen kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto levitti juhlallisesti auki keskiaikaisen perinteen mukaisesti valmistetun pergamentin, ja luki julistustekstin niin suomeksi kuin ruotsiksikin.

Laivaston soittokunta ja Mieskuoro Laulun Ystävät esittivät musiikkikomentajakapteeni Timo Kotilaisen johdolla joululauluja ennen tilaisuutta.

"Jumala ompi linnamme" -virsi soi juuri ennen julistusta, ja joulurauhan julistamisen jälkeen laulettiin yhteislauluna "Maamme". Tilaisuus päättyi perinteisesti "Porilaisten marssiin".

Tilaisuutta saapui seuraamaan jälleen tuhatpäin turkulaisia, jotka saivat tänä vuonna nauttia pikkupakkasessa lumeen kietoutuneesta Suurtorista muutaman vähälumisemman jouluaaton jälkeen.

Monille turkulaisille joulurauhan julistuksen seuraaminen paikan päällä on pitkä perinne, jota ilman joulu ei pääse alkamaan.

Joulurauhan yhteydessä on tullut tavaksi puhua "Suomen Turusta". Se lienee Yleisradion keksintöä; kuuluttajat ottivat tavaksi kuuluttaa näin, ja sanonta viittaa koko Suomen synnyinhistoriaan. Toisen teorian mukaan Suomen Turusta puhutaan erotuksena "muista maailman turuista ja toreista".

Julistustilaisuutta saattoi seurata myös television, radion ja internetin välityksellä. Julistus on kuultavissa Yle Areenassa koko joulun ajan.

Perinne jatkunut halki vuosisatojen

Joulurauha on julistettu Turussa lähes katkeamatta keskiajalta saakka. Viimeksi julistus jäi lukematta sotavuonna 1939. Nykyisellä paikallaan joulurauha on julistettu vuodesta 1886 lähtien.

Vanhin tunnettu joulurauhan julistus on 1600-luvulta peräisin olevaan tekstiin perustuva suomennos. Nykyisin käytössä oleva teksti perustuu maistraatin sihteerin muistista kirjoittamaan sanamuotoon Turun palon jälkeen 1827.

Nyt käytössä oleva, 1956 valmistunut pergamentti on taiteilija Tauno Torpon käsialaa. Joulurauhanjulistuksesta valmistui juuri varmuuskopio, jonka lietolainen kalligrafi Merja Koivuniemi luovutti joulun alla Turun kaupungille.

Brinkkalan talo sijaitsee Turun Vanhalla Suurtorilla. Se rakennettiin alunperin 1500-luvulla, mutta se paloi ja pystytettiin uudelleen 1600-luvulla. Nykyinen uusrenessanssinen julkisivu on peräisin 1800-luvulta. Talo on toiminut muun muassa hotellina, raatihuoneena ja poliisiasemana.

Joulurauhan julistus on välitetty kaikelle kansalle jo vuodesta 1935 radiossa, ja televisiossa julistus on nähty vuodesta 1983 alkaen.

YLE välitti tilaisuuden kaikille Euroopan Yleisradioliiton EBU:n jäsenmaille. Joulurauha välittyy maailmalle myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT Europa –kanavan kautta, kaikkiaan n. 140 maahan.

Lähteet: YLE Turku