Lintujen talviruokinta palkitsee saajaa ja antajaa

Moni ruokkii talvisin pihassaan pikkulintuja. Pienellä vaivalla saa vastapalkaksi ihailla värikästä hyörinää omassa pihapiirissään.

Kotimaa
Myös pähkinät maistuvat tiaisille.YLE / Paula Tiainen

Moni muistaa lintuja erityisesti jouluna viemällä niille lyhteen. Lintuja kannattaa kuitenkin ruokkia myös pyhien jälkeenkin.

- Ne linnut, jotka jäävät suomeen, ovat hyvin mielissään siitä, että niille tarjotaan lisäravintoa. Kun ruokinta aloitetaan, sitä jatketaan niin kauan kunnes maa on sula, sitä ei saa keskeyttää. Jos lähtee lomalle, täytyy pyytää vaikka naapuria laittamaan apetta lintulaudalle, sanoo Valkeakosken lintuhoitolan isäntä Markku Alanko.

Alangon mukaan perinteiset ruoat, kuten talipallot, auringonkukansiemenet, pähkinät ja suolaton läski ovat linnuille parasta tarjottavaa. Ruokintaa ei kannata aloittaa eikä lopettaa liian aikaisin.

- Jos ruokinnan aloittaa liian aikaisin, se saattaa kerätä syöttöpaikoille perinteisiä muuttolintuja, jotka eivät sitten lähdekään etelään. Kun tulee pitkät ja kovat paukkupakkaset, ne kuolevat, koska niitä ei ole luotu niitä kestämään. Järki päähän ruokinnan kanssa, Alanko muistuttaa.

Talvilinnut tottuvat nopeasti kiertämään tutut ruokintapaikat. Onkin tärkeää, että ruokintaa jatketaan talven ajan, kun se on kerran aloitettu. Vasta kun lumi alkaa kunnolla sulaa, voi ruokinnan lopettaa.

Auta loukkaantunutta

Alanko kehottaa ihmisiä auttamaan, jos omasta pihasta löytyy pakkasessa kyhjöttävä lintu.

- Jos lintu löytyy ikkunan alta, on todennäköisesti syynä se, että lintu on lentänyt ikkunaa päin. Silloin se kannattaa nostaa esimerkiksi ikkunalaudalle virkoamaan, ettei se jäisi naapurin kissan kynsiin.

- Jos lintu löytyy lintulaudan alta, voi syynä olla sairaus, kuten esimerkiksi salmonella. Kun käsittelee lintulautoja, kannattaa pitää huolta käsihygieniasta, koska salmonellaa on liikkeellä.

Lähteet: YLE Tampere