Joulurauhasta varmuuskopio Turun kaupungille

Kopio joulurauhan julistuksen pergamentista on luovutettu Turun kaupungille. Lietolainen kalligrafi Merja Koivuniemi valmisti varmuuskopion taiteilija Tauno Torpon nyt käytössä olevan pergamentin pohjalta.

Kotimaa
Kansliapäälliikkö Jouko K. Lehmusto vastaanotti lietolaisen Merja Koivuniemen tekemän kopiopergamentin joulurauhanjulistuksesta.
Kansliapäälliikkö Jouko K. Lehmusto vastaanotti lietolaisen Merja Koivuniemen tekemän kopiopergamentin joulurauhanjulistuksesta.YLE / Maria Rautio

Joulurauhan julistaja, kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto vastaanotti Koivuniemen kopion maanantaina aamupäivällä. Samalla kaupunki sai vielä ylimääräisen kopion esillelaitettavaksi; varmuuskopio laitetaan varmaan turvaan.

Lehmusto oli tyytyväinen uuteen, poronnahasta tehtyyn kopioon.

- Työhän on todella erinomainen, oikein hieno! Se on pehmeämpää kädessä tämä uusi materiaali kuin vanha; se on ihan tottumuskysymys, makusteli kokenut joulurauhan julistaja uutta kopiota.

Varmuuskopion tekoon ei ollut mitään pakottavaa tarvetta, sillä nyt käytössä oleva pergamentti on edelleen hyväkuntoinen.

- Ihan on kysymys siitä, että alkuperäinen on erinomaisen hyväkuntoinen, mutta ainutkertainen ja kerran vuodessa säiden armoilla. Lähdettiin siitä, että tallessa on syytä olla varmuuskopio, jota voidaan tarvittaessa käyttää, taustoittaa Lehmusto

Joulurauhan julistus luetaan ainakin vielä tänä jouluna yli puoli vuosisataa vanhasta Tauno Torpon laatimasta pergamentista, mutta myöhemmin päätetään, otetaanko jatkossa uusi kopio käyttöön vanhan suojelemiseksi.

- Tämä joulu menee varmaan sen alkuperäisen kanssa, mutta jatko on sitten harkittava erikseen, pohdiskelee kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto.

Suomalainen poro kelpasi pohjaksi

Kalligrafi Merja Koivuniemeltä meni kaksi vuotta tarkan kopion tekemiseksi. Ensin piti omaksua Tauno Torpon käsiala, sitten piti ratkaista tekniikka ja materiaalikysymykset.

Pergamentti on tehty poron nahasta.

- Nauta olisi ollut myös hyvä, mutta poro vaikutti mukavalta, Koivuniemi kuittaa. Lapista saatiin oikein hyvälaatuinen nahka.

Sinisenmusta teksti tehtiin japanilaisella tankomusteella ja teksti hierrettiin pergamentille. Osa kirjaimista on kullattu.

Kopiopergamentti kestää vettä, joten se ei ränrtäsateesta juurikaan hätkähdä.

Lähteet: YLE Turku