Seksuaaliterapeutti ihmettelee seksivälinevouhotusta

Äskettäin otsikoihin noussut tieto seksivälineiden tulosta myyntiin myös tavallisiin marketteihin on herättänyt hämmennystä ja huokailua. Seksuaaliterapeutti toivoo ihmisten suhtautuvan asiaan terveellä järjellä.

Kotimaa
Seksivälineitä matkalaukussa.
RFSU

Ainakin Keskon Citymarketit ovat ottamassa seksilelut valikoimiinsa heti tammikuusta alkaen. Yliopiston Apteekeissa seksilelut tulivat myyntiin jo aikaisemmin.

Asia on herättänyt kovasti keskustelua mediassa ja nettikeskusteluissa. Onko suomalaisten moraali murtumassa, voivatko lapsiperheet enää asioida myymälöissä? Vai pitäisikö sittenkin keskustella siitä, että seksuaalisuus on olemassa meissä kaikissa ja mukana jokaisessa elämänvaiheessa.

- Tämä on sillä tavalla mullistavaa, että suomalaiset eivät ole tottuneet näkemään seksivälineitä kaupoissa. Apteekeissa hieromasauvat tulivat markkinoille Suomessa viime viikolla. Ruotsissa apteekit ovat myyneet seksivälineitä jo useita vuosia. Mutta on se uutta ja ihmetystä herättävää, että ne tulevat kauppaan, kertoo Pirkanmaan Senioripalveluiden seksuaaliterapeutti Eija Alho.

Alho uskoo, että välineiden tulo markettien hyllyille madaltaa kynnystä niiden hankkimiseen.

- On asiakasryhmiä, joille on helpompaa ostaa seksivälineitä marketeista, kuin mennä alan erikoisliikkeeseen. Esimerkiksi vammaiset ja ikäihmiset. Myös sellaiset ujot, jotka eivät kehtaa mennä erikoisliikkeeseen, uskaltavat ehkä helpommin ostaa välineitä marketeista.

Välineet vain pieni osa seksuaalisuutta

Seksuaalisuus kuuluu jokaisen arkeen, mutta erilaiset välineet ovat vain pieni osa tästä arjesta.

- Seksuaalisuus on meissä kaikissa. Se alkaa siitä, että synnytään tytöiksi ja pojiksi, kasvetaan naisiksi ja miehiksi. Se ei ole pelkästään sitä seksiä, mitä media haluaa meidän ymmärtävän. Tuntuu siltä, että media yrittää välineistää hienon ja upean seksuaalisuuden tekemällä siitä yhdyntäkeskeistä, likaista touhua. Sitähän seksuaalisuus ei ole. Jokainen meistä tarvitsee rakkautta, läheisyyttä ja lämpöä. Välineet ovat hyvin kaukana siitä, joskin jossakin vaiheessa ne ovat erittäin tarpeellinen osa ihmisen seksuaalisuutta, Alho kertoo.

Eija Alhon mielestä vouhotus asiasta on täysin turhaa.

- On hyvä asia, että tavaratalojen palvelut laajentuvat. Jokainen voi valita sieltä, mitä tarvitsee. Tavaratalossa on paljon sellaista, mitä kaikki eivät tarvitse. Ei se tarkoita sitä, että täytyy niille hyllyille mennä tai ohjata lapsia sinne.

- Seksivälineisiin pitää suhtautua terveellä järjellä. Ne ovat hyödyke siinä samassa kuin joku muukin tavara.

Lähteet: YLE Tampere