Hyppää sisältöön

Hirvituhot nousemassa ennätystasolle

Hirvien aiheuttamat taimikkotuhot ovat tänä vuonna nousemassa ennätystasolle. Alustavien ilmoitusten mukaan taimikkotuhoja on Keski-Suomessa ilmoitettu noin 380 hehtaarin verran, mikä on tämän vuosituhannen huippulukuja.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Viime vuonna tuhoja kirjattiin vain 108 hehtaarin alueella, mikä oli poikeuksellisen vähän. Tavanomainen hirvituhojen määrä on Keski-Suomessa ollut vuosittain 200-300 hehtaarin välillä.

Hirvikanta on kuitenkin pysynyt ennallaan, joten Keski-Suomen metsäkeskuksesta arvioidaan muutoksen johtuvan joulukuun alussa voimaan astuneesta lain muutoksesta.

-Uusi riistavahinkolaki vaikuttaa varmasti osaltaan siihen. Laki tuli meillä voimaan joulukuun ensimmäinen päivä, jolloin omavastuu eli kynnysrahat laskivat merkittävästi. Tänä vuonna hirvituhot ovat nousemassa vuoden 2005 tasolle, joka oli silloin 380 hehtaaria. Viime vuosi sen sijaan oli historian pienin, eli nyt palataan normaaliin, kertoo maakunnan hirvituhoja tilastoinut metsäasiantuntija Heikki Markkanen Keski-Suomen metsäkeskuksesta.

Laki pienensi omavastuuta

Tieto lainmuutoksesta on tavoittanut varsin hyvin metsänomistajat ja lisäksi hirvituhojen kartoittamisessa on tiivistetty yhteistyötä riistan- ja metsänhoidosta vastaavien henkilöiden välillä.

Lainmuutos muun muassa laski pienimmän mahdollisen hirvituhon omavastuuosuutta ja korvausta voi nyt hakea myös pienistä, jopa puolen hehtaarin taimituhoista. Hirvituhoista maksettavan korvauksen määrään vaikuttavat muun muassa taimikon pituus, pinta-ala, vaurioituneiden taimien määrä ja vahingoittumisaste.

Puolenkin hehtaarin tuhoala voi riittää korvaukseen, jos vauriotaimia on runsaasti ja kunnollisia vähän. Korvauksen hakijalla ja riistanhoitoyhdistyksen edustajalla on oikeus olla läsnä metsäkeskuksen arvioinnissa.