Rupert Murdoch kiistää vuosia jatkuneet yhteytensä maan kärkipoliitikoihin

James Murdochin mukaan Britannian kulttuuriministeri Jeremy Hunt silotti tietä News Corpille lopulta kaatuneissa BSkyB-kaupoissa.

Ulkomaat
Rupert Murdoch ja Wendi Deng auton sisällä.
Rupert Murdoch vaimonsa Wendi Dengin kanssa poistumassa virallisesta kuulustelusta.Justin Tallis / Lehtikuva / AFP Photo

News Corp -yhtiön johtaja Rupert Murdoch kiisti keskiviikkona käyttäneensä mediaimperiumiaan ja asemaansa Britannian kärkipoliitikkojen ohjailuun.

Levollisella äänellä vastaillut Murdoch väisti kysymyksen toisensa jälkeen.

- En ole koskaan pyytänyt pääministereiltä mitään, Murdoch vastasi kysyttäessä pyysikö hän entisen pääministeri Margaret Thatcherin tukea hänen Times-lehdestään jättämäänsä tarjoukseen vuonna 1981.

Olkaamme rehellisiä - poliitikot haluavat aina sanomalehtien tuen.

Mediapohatta Rupert Murdoch

Murdoch vastasi kysymyksiin valan alla virallisessa kuulustelussa, jota johti tuomari Brian Leveson. Leveson johtaa tutkimusta, jonka tavoite on selvittää maan poliitikkojen ja lehdistön suhdetta.

Murdoch halusi oikaista huhut

Murdoch kertoi olevansa innokas oikaisemaan häntä koskevat harhaluulot.

- Olkaamme rehellisiä ja sanokaamme, että poliitikot haluavat aina sanomalehtien tuen. Se on osa demokratiaa ja täysin normaalia, Murdoch kuvaili.

Murdoch kuitenkin kiisti kiistämistään kaikki häntä kohtaan esitetyt syytteet. Mediapohatta vastasi kieltävästi tutkinnan lakimiehen Robert Jayn kysymykseen, määräsikö Murdoch poliittisen agendan lehtiensä päätoimittajille Isossa-Britanniassa.

Jay kysyi, käyttikö Murdoch koskaan vaikutusvaltaansa mediassa liiketoimintansa tukemiseen. Murdoch kielsi - ja kiisti, että taso hänen valtaamissaan lehdissä olisi laskenut hänen aloitettuaan lehtien johdossa.

James Murdoch paljasti yhtiön kytkökset kulttuuriministeriöön

Tiistain kuulustelussa Rupert Murdochin poika James kertoi, että Britannian kulttuuriministeri Jeremy Hunt antoi News Corp -yhtiölle erityiskohtelua BSkyB-kanavan myyntiin liittyvissä keskusteluissa.

Kulttuuriministeri Huntia pyydettiin viime vuonna arvioimaan Murdochin 12 miljardin dollarin panos maksullisen TV-kanavan BskyB:n ostamiseksi.

On naurettava ajatus, että olisin tukenut News Corpin tarjousta.

Britannian kulttuuriministeri Jeremy Hunt

Kulttuuriministeri on valtavan eropaineen alla nyt, kun esiin nousi väitteitä hänen läheisistä väleistään Murdochin mediaimperiumiin.

Hunt totesi keskiviikkona, että häntä kohtaan esitetyt väitteet ovat naurettavia.

Huntin avustaja Adam Smith erosi keskiviikkona tehtävästään. Smithin mukaan hän oli vastuussa käsityksestä, että News Corpilla oli liian läheiset suhteet median, kulttuurin ja urheilun ministeriöön.

Murdochin News International on saanut jo yli 100 kannetta puhelinkuunteluista ja kymmeniä toimittajia ja johtotason henkilöitä on pidätetty.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset