Neristanilla on hyvä henki

Kokkolan Vanhakaupunki houkuttelee tunnelmoimaan toinen toistaan kauniimpien talojen reunustamille kaduille.

järjestötoiminta
Taiteilija Jorma Korpela viihtyy Kokkolan Neristanissa.
YLE / Kia-Frega Prepula

Kaupunginosa henkii elettyä elämää. Vaikka vanhimmat rakennukset ovat 1600-luvulta, talot eivät ole museoita, vaan 2000 -luvun elämää elävien kokkolalaisten koteja.

Vanhankaupungin sydämestä löytyy myös Vi Neristasbor –yhdistyksen puheenjohtaja Anne-Maj Korpelan koti.

- Talo on 180 vuotta vanha. Sisustus on vanhan ajan mukainen, eli on yritetty saada huonekaluja samalta ajalta, esittelee Anne-Maj Korpela.

Käsitöillä rahaa yhdistyksen kassaan

Vanhankaupungin oma yhdistys Vi Neristasbor perustettiin 60 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi ilmestyi joulun alla teos Med pensel och palett. Kirjaan on koottu Maj Pöntiön ja Lars-Göran Hallbäckin akvarelliteoksia vanhankaupungin rakennuksista.

- Yhdistys syntyi sotien jälkeen, kun jälleen oli aikaa itselle ja seurustelulle. Ruotsinkielinen mieskuoro halusi toimintaansa perheetkin mukaan. Yhdessä pidettiin kahvikekkereitä ja rouvat tekivät käsitöitä, joiden myynnillä ensin rahoitettiin yhdistyksen toimintaa, kertoo Anne-Maj Korpela.

Neristan kiinnostaa niin kokkolalaisia kuin matkailijoita.

- Se on sellainen lempilapsi. Ihmiset haluavat kuulla tarinoita entisistä asukkaista ja elämänmenosta, sanoo matkailuopas Kristiina Teerikangas.

Merikapteeni Hogelin talon luona matkaoppaat kertovat perheen elämästä ja kohtaloista. Myös pienten lasten koulu kiinnostaa.

Ei pelkkiä kuoria

Yksi vanhimmista asuintaloista on taiteilija Jorma Korpelan koti. Paikkaa on asutettu jo 1600-luvulla, luultavasti jo aikaisemminkin. Vanhimmat rakenteet (savupirtti) ovat jääneet piharakennuksen alle.

Korpelan talon makuuhuone on luultavasti ollut aikoinaan ”suunnittelutoimisto”

- Siellä on ollut kiinteä pöytä ja valo on tullut hyvin piirtämistä varten. Huoneen seinät olikin tapetoitu kokonaan 1700-luvun merikorteilla, Jorma Korpela kertoo.

Korpela toivoo, ettei Neristanin taloista remontoida liian hienoja.

- Meillä on paljon velvoitteita näiden talojemme kanssa ja jokainen yrittää parhaansa mukaan pitää omansa kunnossa. Ei pidä kuitenkaan saa tehdä liian hienoja, että ovat pelkkiä kuoria.

.

Lähteet: YLE / Keski-Pohjanmaa