Kiinalaisille ravintoloitsijoille opetetaan rahantekoa Helsingissä

Helsingissä on saatu hyviä kokemuksia kiinalaisille ravintolayrittäjille räätälöidystä koulutuksesta. Koulutuksen tarkoitus on auttaa yrittäjiä Suomen lakipykäläviidakossa ja alan sanaston oppimisessa.

kiinalainen ravintola
Kokki kattiloiden ääressä ravintola Pekingin keittiössä.
YLE/ Juha Kivioja

Kun ravintoloitsija Ian Shengin isä avasi ravintola Pekingin Helsinkiin 80-luvun alussa, kiinalainen ruoka oli suomalaisille vielä aidosti eksotiikkaa. Helsingin ensimmäisen kiinalaisen ravintolan isältään perinyt Sheng muistelee, että myös ravintoloitsijalla oli totuteltavaa uudessa työympäristössä.

- Alussa oli tietenkin paljon vaikeampaa kuin nyt. Suomen perusvihanneksista, perunasta, porkkanasta ja sipulista ei paljoa kiinalaista ruokaa vielä synny, aika paljon piti miettiä ja muokata.

Omat haasteensa alan pioneerille toivat puutteellinen kielitaito ja Suomen tiheä lainsäädäntöviidakko. Ian Sheng muistaa, että joskus viranomaisten kanssa oli hankala löytää yhteisymmärrystä.

- Se johtui yleensä siitä, että ymmärrettiin väärin keskustelun sisältö. Kiinalaiset käyttävät sanoja aina perusmuodossa, joten kiinankielisen on todella vaikea ymmärtää, että merkitys muuttuu kun sanoja taivutetaan, Sheng selventää.

Kuinka tehdä enemmän rahaa

Vaikka Helsinki on nykyisin etnisten ravintoloiden kirjoma, ongelmat eivät ole hävinneet. Toisaalta apua on entistä helpommin saatavilla. Haaga-Helia -ammattikorkeakoulussa kiinalaisille ravintoloitsijoille on tarjottu vuoden ajan yritysoppia heidän omalla äidinkielellään.

Koulutusohjelmajohtaja Pirkko Salon mukaan koulutuksen idea syntyi havainnosta, että useilta jo yrittäjänä toimivilta ravintolan pitäjiltä puuttuu alan koulutus.

- En sanoisi, että siihen on liittynyt mitään ongelmia, pikemminkin kysymys on siitä, miten he voisivat olla enteistä parempia yrittäjiä, eli tehdä enemmän rahaa.

Kieli auttaa ymmärtämään sääntöjä

Toukokuussa alkaneille kurssille on osallistunut jo yhteensä 70 ravintoloitsijaa tai alalle haluavaa. Myös Shengin perheessä kurssista on ollut apua, sillä Ianin vaimo Wei muutti Suomeen vasta pari vuotta sitten.

Ravintoloitsijapariskunnan mielestä tärkein etu kurssilla on se, että kimurantit asiat käydään läpi yleisön äidinkielellä.

- Silloin ymmärretään, että mitä sen säädöksen takana oikeasti on eikä vain tehdä niin koska käsketään, Sheng sanoo.

Kiinankielinen koulutus jatkuu vielä ensi vuoden ajan. Haaga-Heliassa toivotaan, että sen jälkeen vuorossa on jokin toinen ravintoiloitsijaryhmä vaikkapa turkkilaiset tai thaimaalaiset.

Lähteet: YLE Helsinki/ Jenny Matikainen