Jaakko Kailajärvi sai Pro Urheilu -tunnustuksen

Tamperelainen painonnostaja Jaakko Kailajärvi palkittiin lähes 60-vuotisesta urastaan Pro Urheilu -tunnustuksella. Ennen isoja kilomääriä tankoon tavoitellut mies treenaa nykyäänkin, tosin tavoitteenaan mahdollisimman alhaiset kilomäärät - vyötäröllä.

painonnosto
Jaakko Kailajärvi
Entinen painonnostaja Jaakko Kailajärvi on edelleen tuttu näky tamperelaisissa harjoitussaleissa.YLE Tampere / Anna Sirén

Jaakko Kailajärvi on edelleen tuttu näky tamperelaisen Nääshallin treenisaleilla. Entisen painonnostajan oma treeni sisältää "sitä sun tätä", päivittäisiä kävelylenkkejä ja lihaskuntoharjoittelua.

- Painoja nostaessa en enää katso kiloja. Ainoa tavoitteeni on saada omaa painoa hiukkasen alemmas.

Kailajärvi oli vasta hieman yli 10-vuotias aloittaessaan uransa painonnostajana. Tosin voimailu oli aluksi vain yksi laji muiden joukossa. Urheilullinen nuorimies kilpaili 16-vuotiaaksi asti hiihdossa ja yleisurheilussa, pelasi jalkapalloa piirisarjassa ja jääkiekkkoakin muutaman matsin verran.

- Jos minulle olisi siunaantunut enemmän pituutta, olisin varmaan ryhtynyt kiekon- tai keihäänheittäjäksi, niissä lajeissa minulla oli hyvät tekniikat jo silloin. Mitta jäi kuitenkin 170 senttiin, ja lahjakkus alkoi viitata painonnoston suuntaan.

Treenit veivät kaiken ajan

Perusharjoittelumetodit olivat Kailajärven nuoruudessa samankaltaisia kuin nykyäänkin. Tämän päivän harjoittelu on kuitenkin ammattimaista, kun ennen vanhaan treenattiin vapaa-ajalla.

- Ensin tehtiin normaali työpäivä, joka saattoi ruokatunteineen ja työmatkoineen venyä 10-tuntiseksikin. Hyvän treenin jälkeen nukuttiin 8-9 tuntia, joten vapaata aikaa jäi hyvin vähän. Nykyhuiput treenaavat päivittäin kuusikin tuntia, eikä minun nuoruusaikojeni harjoittelumäärillä pääsisi enää kuin ehkä nipin napin maailman viidentoista parhaan joukkoon.

Vanhan konkarin opit kelpaavat kuitenkin edelleen. Kailajärvi valmentaa kahta painonnostajaa ja on jo neljäntoista kauden ajan vastannut Tapparan liigajoukkueen kunto- ja voimaharjoitteluvalmennuksesta.

Nyrkin alta ennätysmieheksi

Jaakko Kailajärvi ei ole perheensä ainoa voimamies. Myös veljet Jorma ja Jouni ovat kunnostautuneet lajin parissa. Veljekset ottivat kisatilanteissa ankarasti yhteen.

- Jouni on minua kolme vuotta vanhempi ja Jorma viisi. Itse olin nuorimmaisena vähän nyrkin alla, mutta siinähän sisu ja uhma vain kasvoivat. Ajattelin, että kyllä minä vielä täältä nousen ja näytän.

Nyrkin alta näytettiin lopulta ME-lukemia. Jaakko Kailajärvi oli ensimmäinen suomalainen, joka teki virallisen maailmaennätyksen.

- Olin myös maailman ensimmäinen painonnoston ennätysmies, koska ennätyksiä alettiin rekisteröidä vasta silloin 60-luvun alussa. Olihan meillä ollut Vellamon Juhani ja Mäkisen Eikka, jotka olivat menestyneet painonnostossa, mutta vasta minun nuorten maailmaennätykseni oli ensimmäinen, joka kirjattiin ylös.

ME-lukemat aiheuttivat paljon kohinaa, ja laji sai positiivista julkisuutta. Suomessa vallitsi muutenkin suuren urheilujuhlan tuntu.

- Pentti Nikula hyppäsi maailmanennätyslukemat seipäällä saman kuukauden aikana. Ennätysluvut nostattivat henkeä koko urheilumaailmassa.

Maailmanennätysmies Kailajärvi pääsi tuloksillaan paitsi ennätyskirjoihin, myös näpäyttämään epäilijöitään. Kailajärvelle oli pienestä pitäen sanottu, ettei suomalainen voi menestyä painonnoston kaltaisessa lajissa.

- Painonnosto vaatii räjähtävyyttä, ja minulle hoettiin aina, että me suomalaiset olemme hidas kansa. Tämä oli valli, joka piti murtaa, ja siinä onnistuttiin totaalisesti.

Nainen nostaa samasta syystä kuin mieskin

Oman urheilijauransa jälkeen Jaakko Kailajärvi ehti toimia 15 vuotta painonnostoliiton päävalmentajana. Sinä aikana suomalaisten pistetileille kirjattiin niin Pekka Niemen pronssi Los Angelesin olympialaisista kuin Karoliina Lundahlin yksi tempauksen ja kaksi yhteistuloksen maailmanmestaruutta.

Kailajärvi myöntää epäilleensä naisten voimailumotiiveja ennen Lundahlin menestystä kansainvälisillä kentillä. Sittemmin mieli muuttui.

- Joku kysyi aikoinaan Karoliina Lundahlilta täällä salilla, että miksi nainen nostaa painoja. Karoliina kertoi puolestaan miettineensä monesti, että miksi mies niitä nostaa. Hän on todellinen huippu-urheilija, joka voisi edelleen toimia kaikille nostajille hyvänä esimerkkinä asenteen ja tekemisen laadun suhteen.

Nykynuorten kunto ei riitä raudan varteen

Jaakko Kailajärven mukaan painonnosto tuo ryhtiä elämään, ja on siinä mielessä jopa välttämätön laji. Voimailu tekee hyvää kaikenikäisille.

- Täällä Nääshallillakin käy eläkeläisiä treenaamassa nuorten joukossa. Lihaskunnon ylläpitämisen kannalta se on ihan huippuhomma.

Varsinaisia tähtinostajia näkyy Kailajärven mukaan kuitenkin valitettavan vähän. Vaativa painonnosto kärsii samasta ongelmasta kuin moni muukin laji; rapakuntoisesta nykynuorisosta.

- Nuorisolla ei tahdo peruskunto pitää. Lasten ja nuorten liikuntamääristä ja liikunnan laadusta on tingitty, ja tämän säästökuurin vaikutukset alkavat näkyä. Siitä hyvästä maksetaan vielä pitkä penni. Hieman huolestuneena ajattelen myös lajin kansainvälistä tulevaisuutta. Mahtaako Suomesta löytyä perinteisten lajien mitalisteja Rion ja Lontoon kisoihin?

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén