Aamun lehdet

Aamun lehdissä ruoditaan keskustan tulevan puheenjohtajan poliittisia linjauksia.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

(siirryt toiseen palveluun)Suomenmaa (siirryt toiseen palveluun): ”Matti Vanhasen yllättävä ilmoitus olla enää asettumatta ehdolle keskustan puheenjohtajaksi pitää keskustan julkisuudessa takuuvarmasti koko alkavan kevätkauden. Puheenjohtajaehdokkaat astuvat esiin ja kiertävät maakuntia. Media seuraa menoa kuin hai laivaa."

"Puheenjohtajaharkinnassa kun ei ole kyse vain ehdokkaiden mediataidoista, ulkonäöstä, sukupuolesta tai yleisestä politiikan osaamisesta. Puheenjohtajan valinta on myös poliittinen linjavaali.

Tärkeitä kysymyksiä on paljon.

Mihin suuntaan verotusta on vietävä? Voiko tuloverotusta kiristää, vai onko nostovara vain välillisen verotuksen puolella? Ja miten verotuksella kannustetaan? Miten köyhän asiaa hoidetaan? Selvitäänkö laman laskuista tulonsiirtoja leikkaamatta? Porvarihallitusta vai punamultaa? Tai pääkaupunkiseutu ja maakunnat – edut vastakkain vai eivät? Entä olisiko sittenkin parempi liittyä Natoon vai pysytelläänkö yhä visusti ulkopuolella? Miten hoidetaan suomalaisen maatalouden osuus Itämeren suojelusta?”

Uusi puheenjohtaja tulee vetoamaan "mahdollisuuksien tasa-arvoon"

Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Marko Junkkari vinoilee keskustan tulevan puheenjohtajan linjapuheelle.

”Ilmoittautuminen puheenjohtajakisaan hoituu antamalla tieto asiasta yksinoikeudella jollekin tiedotusvälineelle tai järjestämällä tiedotustilaisuus.

Mutta julkistipa ehdokkuutensa sitten haastattelussa tai infossa, ehdokkaalla pitäisi olla myös jotain sanottavaa. Pelkkä ilmoitus 'osallistun puheenjohtajakisaan' ei oikein riitä. Ehdokkaan pitäisi kertoa, millä eväillä hän on kykenevä johtamaan keskustaa ja koko kansakuntaa."

"Joulunpyhinä monessa keskustalaisessa aivoriihessä lieneekin jo syntynyt hahmotelmia linjapuheesta, jonka pitäisi olla ylevä - mutta samalla riittävän epämääräinen, etteivät vastustajat saa siitä kiinni."

"Veronkorotuspohdiskelut voi kohdistaa ryhmään, joka ei varmasti kuulu kannattajakuntaan. Turvallisin vaihtoehto ovat 'rikkaat', joita ei parane sen tarkemmin määritellä.

Ikääntymisen haasteisiin on vastattava, ja palvelut turvattava. Sosiaalista vastuuta on kannettava, mutta ei pidä käyttää 'hyvinvointivaltio' -termiä, sillä se kalskahtaa vähän demarilta. Sen sijaan puheessa mainitaan 'yhtäläisten mahdollisuuksien Suomi' tai 'mahdollisuuksien tasa-arvo'."

"Johonkin väliin pitäisi saada 'köyhän asiaa unohtamatta', sekä ehkä vielä joku harvemmin kuultu Santeri Alkion sitaatti."

"Ilmastonmuutos ja ympäristö ovat sukupolvemme haasteet. Ehdokas kuitenkin muistuttaa olevansa 'realistinen vihreä' - kaiken maailman valkoselkätikkahömpötyksiä ei katsota hyvällä."

SDP taktikoi valtaoikeuksilla

(siirryt toiseen palveluun)Kalevan (siirryt toiseen palveluun) mukaan suuret puolueet ovat melkoisessa käymistilassa.

”Kaikkein erikoisin roolienvaihto on tapahtunut SDP:n ja kokoomuksen kesken. Kuningasvaltaa muinoin kannattaneesta kokoomuksesta on tullut parlamentarismin lipunkantaja, ja kansanvaltaa vaatineista demareista vahvan presidentin kannattajia.”

”SDP taktikoi valtaoikeuksilla vähintäänkin yhtä paljon kuin haukkumansa kokoomus tekee.”

Lähteet: YLE Uutiset