1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Taivaan luonnonnäytelmä haastaa raketit

Uudenvuoden aattona tavataan paukutella raketteja. Tänä vuonna luonto järjestää kuitenkin taivaalle näytelmän, jonka ihaileminen on kelpo vaihtoehto raketeille ja paukuttelulle.

Kuva: Pekka Sipilä / Yle

LAHTI Vuodenvaihteen lähestyminen tarjoaa taivaankannella upeita näkymiä. Tapaninpäivänä nähtiin jo Pohjois-Suomessa tavallista kirkkaampi tähdenlento, joka on ollut paljain silmin nähdenkin kova näky.

- Se oli ehkä kämmenen kokoinen kivenmurikka, joka saapui ilmakehään 22 kilometrin sekuntinopeudella. Se on taltioitu myös kahdelle harrastajamme valvontakameralle, kertoo Lahden Ursan puheenjohtaja Marko Kämäräinen.

Kuu pimenee ja helmiäispilvet loistavat

Tähtitaivaalle katseleminen on hyvä vaihtoehto myös ilotulitteiden ampumiselle uudenvuoden aattona, jos sää sallii eikä ole kovin pilvistä. Joulukuun 31. päivän iltana kello 21.23 nähdään osittainen kuunpimennys täydellisenä. Ilmiössä kuun eteläreuna värjäytyy punertavaksi.

Uudenvuoden aattona voi taivaalla nähdä myös helmiäispilviä. Ne näkyvät tyypillisesti auringon nousujen ja laskujen aikaan ja loistavat erikoisissa väreissä.

- Helmiäispilvet ovat vähän harvinaisia. Eteläisessä Suomessa niitä nähdään joskus, läntisessä Lapissa vähän useammin. Olen nähnyt helmiäispilven ainoastaan kerran Etelä-Suomessa, kertoo Kämäräinen.

Helmiäispilvet ovat alle 30 kilometrin korkeudessa ilmakehän keskikerroksessa. Marko Kämäräisen mukaan helmiäispilven kyllä tunnistaa, sillä ne eivät ole tavanomaisen näköisiä pilviä.

- Niiden valokuvaaminen kiinnostaisi, mutta uudenvuoden aattona on se vaara, että raketit pilaavat kuvat, hän harmittelee.

Tähtiharrastaja Marko Kämäräinen on viettänyt joskus uudenvuoden aaton tähtitornilla, mutta rakettien paukuttelu tekee taivaankannen ilmiöiden tarkkailusta ja kuvaamisesta hankalaa.

Jos uudenvuoden aatolle povatun upean luonnonnäytelmän seuraaminen kiinnostaa, tähtiharrastaja suosittelee suuntaamaan kaupungin valosta maaseudulle ja ottamaan kiikarit mukaan. Se riittää tähtitaivaan ihastelussa jo pitkälle.