1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taitelijat toivovat Kiasmalle innostunutta johtajaa

Helsingin nykytaiteen museolle Kiasmalle etsitään parhaillaan uutta johtajaa. Johtajalta vaaditaan ylempää korkeakoulututkintoa, taidemuseoalan tuntemusta ja käytännön johtamistaitoa. Mutta minkälaisen johtajan taiteilijat itse haluaisivat?

Anssi Kasitonni toivoo Kiasmalle johtajaa, joka olisi kovasti innostunut taiteesta ja tulisi ehkä itsekin alalta. Kaisu Koiviston toiveissa on laaja-alainen ja kansainvälinen ihminen, jonka pitäisi kekseliäästi huomata yhteistyömahdollisuuksia ei pelkästään museoiden, vaan myös muiden toimijoiden kanssa.

Hyvä johtaja olisi joku, joka vihdoin liikkuisi taiteilijoiden piirissä ja kommunikoisi heidän kanssaan, sanoo puolestaan Erkki Pirtola. Hänen mukaansa sitäkin voisi kysyä, kuka johtajat valitsee.

- Emmehän me pääse mitenkään mukaan siihen valintatilanteeseen, emme pääse edes äänestämään ketään. Tämä kuvaa meidän ikivanhaa byrokraattista hallintoamme, jollaista ei taiteessa enää saisi olla, Pirtola moittii.

Mallia Kansallisoopperasta

Kaisu Koivisto pohtii, voisiko Suomen kansallioopperan kahden johtajan malli toimia myös nykytaiteen museossa. Taiteellisena johtajana voisi siis työskennellä taiteilija.

- Olisi mahtava ratkaisu, että olisi taiteellinen ja hallinnollinen johtaja erikseen. Olisi taiteellinen johtaja, joka olisi taiteilija, ja sitten hallinnollinen johtaja. Sitä kautta yhteistyömahdollisuuksien virittäminen onnistuisi paremmin. Ja jos ajatellaan pätevyysvaatimuksia, niin kyllähän monella taiteilijalla on akateeminen jatkotutkintokin, Koivisto muistuttaa.

Erkki Pirtola kannattaa kahden johtajan mallia: toinen hoitaisi pelkän talouden ja käytännön ja toinen kommunikoisi koko ajan kentän kanssa. - Byrokratiassakin tarvittaisiin taitava ihminen, joka ei anna talon byrokratisoitua.

Pirtolan mukaan taidekenttä on nykyisin täysin rahan määrittelemä ja taideheimot ovat jakaantuneet eri leireihin.

- On superrahan heimo, joka näyttää rikkaille hienoja tuotteitaan maailmalta. Niitä myyskennellään, ja sitten lehdet revittelevät, että tämä on maailman huipputaidetta, vaikka asia on käytännössä toisin päin.

Taide ulos museosta

Taiteilijat toivovat, että Kiasman uusi johto soluttaisi taidetta myös hienon rakennuksensa ulkopuolelle. Kaisu Koivisto korostaa, että taide on muutakin kuin museo.

- Eihän taiteen tarvitse tulla esiin vain näyttelymuodossa. Pitäisi olla tapa, jolla voisi saada nykytaiteen historiaa, vaikkapa interaktiivinen sovellus. Taiteilijan näkökulmasta taide ei ole erillinen osa-alue yhteiskunnassa, vaan hyvinkin kiinni tässä yhteiskunnassa.

Pirtola toivoo laajennettuja tapahtumia ympäri kaupunkia. Hänen mukaansa kaupunkikuvasta on viety täysin vapauden mahdollisuus, ja nykytaiteen pitäisi erityisesti suojella ihmisten vapautta.

- Täällä ei ole hengitysreikiä ihmisille, kaikesta tehdään saman muotoista. Taiteen pitäisi esittää symboleja vapaudelle ja ihan suoria toimintamalleja. Ihmisiä pitäisi opettaa vapauteen eli vähän leikkiä myös, niin kuin lapsetkin leikkivät. Lapset ovat vapaina suuria taiteilijoita.

Saako nykytaide viihdyttää?

Kiasman kuuluisi olla ajassa askeleen edellä. Miten johtaja voisi taiteilijoiden mielestä varautua tulevaan?

- Kiasma itsessään pitää vastauksen sisällään tuohon, ja vielä tarkemmin sanottuna Kiasman kirjakauppa. Kiasman johtajan ei tarvitse mennä kuin Kiasman kirjakauppaan ja avata Tactile-niminen kirja. Se näyttää ihan taiteen tulevaisuudelta, sanoo Anssi Kasitonni.

Hänen mukaansa taiteen tulevaisuus näyttää kirjoissa positiiviselta ja leikkisältä. - Moni voi ajatella että se ei ole edes taidetta, kun se ei ole syntynyt tuskan kautta, vaan tekijöillä on ollut koko ajan liian hauskaa..

Kasitonni ajattelee taiteen tulevaisuuden menevän kahteen suuntaan: yhtäältä se lähestyy yksityisyrittäjyyttä ja bisnestä, toisaalta päästetään irti ajatuksesta, että taide kumpuaa kärsimyksestä. Kasitonnin mielestä voisi jopa puhua taiteen viihteellisyydestä, vaikka se onkin tässä yhteydessä rankka sana.

- Ehkä se on vähän väärä sana. Voisi puhua myös mukavammasta tai iloisemmasta. Viihteellisyys kuulostaa tosi pahalta, mutta näyttää hyvältä, kun se onnistuu taiteen muodossa.

Kiasman johtajahaku päättyy tammikuun puolivälissä. Uuden johtajan on tarkoitus aloittaa enintään viisivuotinen virkakautensa huhtikuussa. Johtajan nimittää opetusministeriö.i.