Astianpesukoneen täytössä on monta koulukuntaa

Astianpesukoneen täyttöön liittyy useita kysymyksiä. Kuuluvatko haarukat ja veitset terät ylös- vai alaspäin? Pitääkö kone ahtaa mahdollisimman täyteen, vai jättää siihen väljyyttä? Kannattaako astiat esipestä ennen tiskikoneeseen laittoa? Satakunnan Radio otti selvää.

astianpesukoneet
Haarukat kuuluu laittaa astianpesukoneeseen terät ylöspäin.YLE / Tuuli Liekari

- Oikea tapa toimia on laittaa terät ylöspäin. Sillä tavoin lusikan pesät ja haarukan piikit tulevat puhtaammiksi. Kun ne sullotaan tiukkaan koriin alassuiten, ne ovat hyvin tiiviinä sumppuna. Uusissa astianpesukonemalleissa se on oikeastaan ainoa mahdollisuus. Niissä telineen päälle laskeutuu muovinen ruudukko, eikä siihen saa mitenkään tungettua lusikkaa tai haarukkaa terät alaspäin. On siis selvästi tutkittu asia, että näin on parempi, selvittää Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Siltanen.

Useissa talouksissa saadaan erimielisyyttä aikaiseksi myös siitä, kuuluuko astianpesukone ahtaa mahdollisimman täyteen, vai jättää astioiden väliin tilaa.

- Meillä kotona on kokemusta siitä, että kun pesukone ahdetaan liian täyteen, astioita rikkoutuu. Kannattaa noudattaa valmistajan suosituksia: lautaset siis niille kuuluviin paikkoihin ja mukit yläkoreihin. Kannattaa myös muistaa, että lasi laajenee kuumetessaan. Jos tiskikoneeseen on kytketty erittäin kuumaksi tuleva vesi, ei kannata sijoitella ohuita ja arvokkaita lasiesineitä siten, että ne ottavat kiinni johonkin, Siltanen kertoo.

- Itse en esipese astioita. Se kuluttaa huomattavasti vettä, sillä astiat esipestään usein juoksevan veden alla. Esipesun sijaan kannattaa kaapia lautaset puhtaiksi. Itse puhdistan vain ruoan tähteet käytetyllä haarukalla pois lautasesta. Meillä on myös säästössä puoliksikäytettyjä talouspaperin palasia, joilla on pyyhitty vesipisaroita. Pyyhkäisen niillä lautaset puhtaiksi ennen astianpesukoneeseen laittoa.

Lähteet: YLE Satakunta