1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihmissalakuljetus Ruotsiin valtava bisnes

Valtaosa Ruotsiin tulevista pakolaisista on käyttänyt ihmissalakuljettajien palveluja, kertoo Ruotsin television SVT:n haastattelema rikostutkija. Tästä voidaan päätellä, että pakolaisia kuljettavat liigat keräävät vuosittain satojen miljoonien eurojen voitot.

Ulkomaat
Ruotsin Keskusrikospoliisin rikostutkija Ulla Ahlbäck
SVT

Kaikista Ruotsiin tulevista turvapaikanhakijoista vain noin viidellä prosentilla on mukanaan henkilötodistus. Tästä voidaan päätellä, että kaikki muut ovat tulleet ihmissalakuljettajien avustuksella, sanoo SVT:n Rapport-ohjelman haastattelema Ruotsin Keskusrikospoliisin rikostutkija Ulla Ahlbäck.

Keskusrikospoliisin tietojen mukaan ihmisiä salakuljettavat rikollisliigat veloittavat kultakin asiakkaaltaan 10 000 - 20 000 euroa. Tämän vuoden 11 ensimmäisen kuukauden aikana Ruotsiin on tullut noin 19 000 turvapaikanhakijaa. Tästä voidaan laskea, että ihmisiä Ruotsiin tuovat järjestöty ovat keränneet rahaa noin 400 miljoonaa euroa, arvioi Ahlbäck.

Ihmissalakuljetuksiin erikoistuneita liigoja on noin 20. Jotkut niistä ovat toimineet jo vuosikausia, koska ala on hyvin tuottava, Ahlbäck kertoo.

Salakuljettajat ovat usein samaa etnistä ryhmää kuin henkilöt, joita salakuljetetaan.

Ruotsin poliisi sai muutama vuosi sitten kiinni useita ihmissalakuljettajia, jotka tuomittiin vankeusrangaistuksiin. Sittemmin ihmissalakuljetuksen selvittämiseen ei ole panostettu yhtä paljon.

Varsinkin lasten salakuljetus Ruotsiin on lisääntynyt viime vuosina. Neljä viidestä alaikäisestä turvapaikanhakijasta on kotoisin Somaliasta, Irakista tai Afganistanista.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi