Suosio muuttaa Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ympäristöä

Keskiaikaisen Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ympäristöä muutetaan kasvaneiden kävijämäärien vuoksi. Ensi kesään mennessä kirkkotietä parannetaan ja kirkko saa uudet sosiaalitilat.

Kuva: YLE / Antti Eintola

Jälleenrakennettuun Pyhän Olavin kirkkoon kävijöitä vetävät muun muassa Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan uudet kirkkomaalaukset.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko tuhopoltettiin 12 vuotta sitten. Talkootöillä jälleenrakennettu kirkko otettiin käyttöön elokuun puolivälissä. Lokakuun loppuun mennessä siellä oli vieraillut 35 000 ihmistä. Suurille kävijämäärille tarvitaan uudenlaisia tiloja.

Ensi kesään mennessä Tyrvään Pyhän Olavin kirkon alueelle rakennetaan wc-tilat ja kunnolliset taukotilat oppaille. Kirkolle vievä hiekkatie ei kestä kasvaneita kävijämääriä ja se on tarkoitus päällystää. Kesään mennessä ajatuksissa on lisäksi saada kirkkotien alkupäähän uusi parkkipaikka.

Rakennustyöt tehdään huolella

Sastamalan seurakunnan talouspäällikkö Raimo Kemppi lupaa, että rakennustöissä kunnioitetaan 1500-luvulta peräisin olevan kirkon ympäristöä.

- Osa elämystä on kulkea kirkkoon kirkkotietä pitkin, Raimo Kemppi sanoo.

Kävijöitä kirkkoon houkuttavat esimerkiksi kuvataiteilijoiden Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalaukset, joista taiteilijat palkittiin viime vuoden lopulla niin Suomi-palkinnolla kuin kirkon kulttuuripalkinnolla. Sastamalan seurakunnassa on iloittu onnistuneesta taiteilijavalinnasta, kertoo talouspäällikkö Raimo Kemppi.

- Kirkkoon on löydetty sopiva taide, iloitsee Kemppi.

Kirkkoa ei haluta muuttaa pelkäksi turistikohteeksi

Ensi kesänä Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon odotetaan aikaisempaa enemmän myös ulkomaalaisia vieraita. Syyskuussa kirkossa järjestettiin kansainvälinen lehdistötilaisuus, jonka anti ilmestyy kevään aikana keskieurooppalaisissa lehdissä.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on kuitenkin ensisijaisesti kirkollisten toimitusten paikka eikä nähtävyys, muistuttaa Raimo Kemppi. Tavoitteena on, että kirkko toimii entistä enemmän alkuperäisessä tarkoituksessaan.

- Kirkko nimenomaan on jumalanpalveluksia, vihkitoimituksia ja kastetilaisuuksia varten. Esimerkiksi ensi kesänä lauantait on kokonaan varattu näitä toimituksia varten, eikä kirkko ole yleisölle auki, Kemppi kertoo.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko avataan yleisölle toukokuun alussa ja se on auki elokuun loppuun.