Hoitolaitoksissa yleistyy ESBL-sairaalabakteeri

ESBL-sairaalabakteeri yleistyy myös pohjalaisissa hoitolaitoksissa. Virtsatietulehdusta aiheuttavaa ESBL-bakteeria on todettu etenkin iäkkäillä, pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevilla vanhuksilla.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ESBL-löydöksiä on kirjattu tänä vuonna runsaat sata kappaletta. Näistä runsaat 70 on löydetty virtsatieinfektioiden yhteydessä, loput seulontanäytteissä. Vaasan sairaanhoitopiirissä on löydetty reilut neljäkymmentä tapausta.

ESBL-bakteeri on vastustuskykyinen avohoidossa ja sairaaloissa yleisimmin käytettäville antibiooteille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan toistaiseksi kaikkiin Suomessa todettuihin ESBL-bakteereihin on ollut tehoavia lääkkeitä.

Virtsatietulehdusten lisäksi bakteeri aiheuttaa muita harvinaisempia vatsanalueen tulehduksia, kuten sappirakon tai umpilisäkkeen tulehduksia. ESBL-kannat voivat levitä potilaasta toiseen kosketustartunnan välityksellä. Terveydenhuollon ulkopuolella olevia leviämistapoja ei vielä tunneta riittävästi.

ESBL-bakteeri ei ole uusi bakteeri, vaan se on Suomessa usein esiintyvän, virtsatietulehduksia aiheuttavan E. coli -suolistobakteerin muuntunut muoto. Etelä-Euroopassa bakteeri on muuntunut myös Klebsiella-bakteerin kannoista.