Unelmasi voivat toteutua!

"Tärkeintä on löytää ensin itsestään se, mitä todella haluaa. Sen jälkeen voi edetä askel kerrallaan kohti toivottua päämäärää", sanoo life coach Mirka Råback.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Elämäntaidon valmentaja Mirka Råback neuvoo kannustamaan läheisiä muutoksen tiellä.YLE Helsinki/ Juha Kivioja

Voimakkaasti Suomessakin yleistyneellä elämäntaidon valmennuksella, lifecoachingilla, on Mirka Råbackin mukaan tarpeensa.

– Nykypäivän länsimainen ihminen on ympäröity kiireellä, mahdollisuuksilla ja muiden asettamilla tavoitteilla. Niiden toteuttamiseen ja kaiken keskeltä unelmansa löytämiseen voi tarvita apua, hän toteaa.

– Usein juuri oma minä ja omat toiveet jäävät muun tärkeän jalkoihin.

Råback kertoo auttavansa kaikenikäisiä ihmisiä. Suurin osa hänen valmennettavistaan on naisia, mutta kyllä miehetkin uskaltautuvat vastaanotolle. Tarpeetkin vaihtelevat laidasta laitaan.

– Tyypillistä asiakasta ei ole, mutta ehkä neljänkympin kriisi ja ruuhkavuosien aiheuttama kiire ovat yleisimpiä syitä sille, että lähdetään hakemaan muutosta nykyiseen.

Kannustus auttaa – ei uhkailu tai kiristys

Noin sadasta Suomen päätoimisesta elämäntaidon valmentajasta jokaisella on oma tapansa auttaa, mutta yhteneväisyyksiäkin löytyy.

– Kannustusta ja sen tärkeyttä ei voi vähätellä, Råback sanoo ykskantaan.

Hän muistuttaa, että on aivan turha papattaa toiselle ja pakottaa tämä vaikka lopettamaan tupakointi.

– Jokaisen tulee voida itse päättää muutoksesta. Vasta sitten tavoitteet voivat toteutua.

– Se, että haluaa muuttaa jotain omassa elämässään, on alku muutoksen onnistumiselle. Tämä päätös on tehtävä ihan itse, mutta sitten tarvitaan myös tukijoita ja kannustajia.

– Joillakin apu on ihan vieressä: oma kumppani, lapset tai muut läheiset. Toisille on helpompaa paljastaa salaisimmat toiveensa ja unelmansa vieraalle ihmiselle ja saada tältä tukea. Silloin apuna voi käyttää life coachia, Mirka Råback neuvoo.

Uudenvuodenlupauksiin maltti mukaan

– Suurin osa unelmista jää toteutumatta, koska tavoite on asetettu epärealistiseksi. Parissa viikossa ei kukaan voi laihtua rippipukuun eikä kuukaudessa muuttaa koko elämäänsä.

– Uudenvuodenlupauksissakin kannattaa edetä pienin askelin. Siten liikutaan koko ajan eteenpäin ja perille pääseminen on varmempaa, kannustaa Mirka Råback.

Lähteet: YLE Helsinki /Mika Saarelainen