1. yle.fi
  2. Uutiset

Koiran rakettikammoa voi helpottaa feromoneilla

Uusivuosi voi olla todellinen koettelemus perheen lemmikeille. Etenkin koirat säikkyvät ilotulituksen pauketta. Nykyään lemmikin oloa voi helpottaa rauhoittavalla feromoni- tai serotoniinivalmisteilla.

Kotimaan uutiset
Uudenvuoden ilotulitus voi olla lemmikille todella pelottava koettelemus
Uudenvuoden ilotulitus voi olla lemmikille todella pelottava koettelemus.YLE / Pentti Palmu

Eläinlääkäri Elina Illukka Eläinlääkäriasema Pet-Vetistä kertoo, että paljon tulee kyselyjä, miten lemmikin paukkukammoa voisi hälventää. Uudenvuodenaatto on monelle lemmikinomistajalle todella raskas aika, sillä paukuttelu alkaa jo aamulla ja päättyy myöhään yöllä, jos silloinkaan.

- Kyllä siinä on uudenvuodenjuhlinnasta riemu kaukana, jos tällaisen pelkäävän lemmikin omistaa. Paukkuarkuus on sellainen vaiva, joka vain vuosi vuodelta pahenee. Se voi ilmetä myös voimakkaiden äänien tai ukkosen jyrähdyksen pelkona, tietää Elina Illukka.

Keinotekoinen emon tuoksu rauhoittaa koiraa

Myös muut kotieläimet saattavat pelätä kovaa pauketta. Esimerkiksi hevoset saattavat hermostua räiskeestä perinpohjaisesti. Koirien avuksi tulee tässä asiassa nykyajan tiede.

Synteettisten feromonin ja serotoniinin tuotantoa lisäävien luontaistuotteiden tiedetään rauhoittavan koiraa stressaavissa tilanteissa, jollaiseksi ilotulituskin voidaan laskea. Miten nämä tuotteet sitten vaikuttavat?

- Esimerkiksi yksi feromonituote erittää sellaista tuoksua, jota ihminen ei haista, mutta koiraa se rauhoittaa. Haju muistuttaa koiran emon nisistä erittyvää tuoksua, joka rauhoitti sitä pentuna. Se on hyvä valmiste ja sen on todettu rauhoittavan koiraa tällaisissa ahdistavissa tilanteissa, Elina Illukka kertoo. Myös luontaiset serotoniinivalmisteet tuovat mielihyvää koiralle.

Leppoisaa musiikkia ja turvapaikka saunan lauteiden alla

Kotikonstejakin löytyy. Lemmikkiä voi pitää esimerkiksi sisällä pahimman ilotulitusajan. Ulos ei kannata lähteä kaikkein paukkuvimpaan aikaan.

- Koiralle voi myös valita rauhallisen paikan. Jotkut suosittavat paikkaa saunan lauteiden alla. Ihmisen ei pitäisi myöskään itse mennä siihen koiran hysteriaan mukaan, vaan käyttäytyä rauhallisesti ja melko normaalisti. Kyllä koira siihen reagoi, kun omistaja on melkein yhtä paukkuarka, kuin koira ja pelkää siinä rinnalla, valistaa Elina Illukka.

Koiraa voi myös rauhoittaa leppoisalla jutustelulla ja rauhallisella musiikilla. Lemmikkiä voi myös yrittää totuttaa paukkeeseen tätä varten tehdyllä cd-levyllä.

- Mutta tällainen siedätyshoito on pitkä tie, ja totuttelu pitää aloittaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi metsästyskoirat voivat sietää pauketta paremmin kuin kaupunkikoirat. Toivotaan, että tämäkin uusivuosi menee näillä neuvoilla oikein hyvin, rauhoittelee eläinlääkäri Elina Illukka.

Jutussa mainittuja tuotteita saa reseptivapaasti muun muassa apteekeista ja lemmikkieläinkaupoista

Lähteet: YLE Turku / Henri Kirkanen

Lue seuraavaksi