Avaruusnatsit keväällä kameran eteen

Nettihitti Star Wreckin tekijöiden uuden elokuvan Iron Skyn kuvaukset alkavat ensi keväänä. Kun viimeksi elokuvaa tehtiin nollabudjetilla, nyt tekijätiimin budjetti on viiden miljoonan euron luokkaa.

viihde
Nazinaut studiossa.
Nazinaut studiossa.Tuotantoyhtiö Energia Oy

- Leffa pitäisi tehdä valmiiksi ensi vuoden aikana. Kuvaukset alkavat huhtikuussa Frankfurtissa ja toivottavasti pääsemme kuvaamaan muutaman kohtauksen myös New Yorkiin. Sen jälkeen alkaa tehosteiden tekeminen, elokuvan erikoistehosteista vastaava tuottaja Samuli Torssonen kertoo.

Torssonen onkin keräämässä noin 15 hengen tiimiä tehosteiden tekoon. Projekti on mittava, sillä niiden tekemisessä puhutaan noin neljästä tuhannesta miestyöpäivästä.

- Haussa on tyyppejä, joilla on halu oppia ja palo sisällä. Sellaisia tyyppejä kuin minä olin kaksikymppisenä, Torssonen nauraa.

Vaikka tehosteet elokuvassa suuressa roolissa ovatkin, kuvataan Iron Sky osin oikeissa lavasteissa.

- Tarkoituksena on, että noin viiden metrin säteellä näyttelijästä kaikki on aitoa. Tietenkin tässä pitää yrittää säästää ja rakentaa esimerkiksi vain puolet ja toinen puoli peilataan tietokoneella.

Idea saunan lauteilta sai siivet

Iron Sky elokuva kertoo toisen maailmansodan jälkeen kuuhun paenneista natseista, jotka palaavat maan pinnalle vuonna 2018.

- Joskus kolme vuotta sitten saunan lauteilla yksi Star Wreckin käsikirjoittajista, Jarmo Puskala esitteli idean hullusta salalittoteoriasta. Aluksi idea tuomittiin liian isona, mutta kun uutta Star Wreciäkään ei haluttu tehdä, niin palattiin tähän ideaan, Torssonen kertoo elokuvan alkuvaiheista.

Elokuvan ydintekijätiimi on sama, joka valmisti lähes nollabudjetilla scifi-parodia Star Wreckin. Nyt elokuvaa valmistetaan arviolta viiden miljoonan euron budjetilla ja tekijätiimi on kansainvälinen.

Käsikirjoitus on viimeistelyvaiheessa ja sitä työstävät Finlandia-palkittu Johanna Sinisalo ja elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola.

Rahoituksen hankkimisessa suuri työ

Elokuvan rahoitus on saatu pääosin kasaan ja juuri ennen joulua vielä eurooppalainen elokuvasäätiö EurImages myönsi Iron Skylle 0,6 miljoonan euron tuen.

- Ei odotettu, että se menee niin hyvin, mutta ilmeisesti siellä tykättiin leffasta. Iron Skyssä käsitellään arkoja aiheita ja se herättää myös kysymyksiä. Netissä jotkut ovat tehneet päätelmiä, että tämä olisi jotenkin natsimyönteinen elokuva, vaikka totuus on ihan päinvastainen, Samuli Torssonen kertoo.

Elokuvan näyttelijäkaarti varmistuu lopullisesti vasta kevään aikana, sillä yhdysvaltalaisnäyttelijöiden valinta on vielä kesken. Saksasta mukana on jo saatu nimekkäitä näyttelijöitä, mutta jatkossa suurten nimien mukaan saaminen riippuu erityisesti rahasta, Samuli Torssonen kertoo.

- Olisi siistiä saada mukaan vielä näyttelijä, jolla on jotain painoarvoa kaikille.

Tuntosarvet Hollywoodin suunnalta Suomeen ovat kuitenkin olleet pystyssä, sillä harva se päivä elokuvan tekijät saavat postia Atlantin takaa.

- Tämä projekti tiedetään jo Hollywoodissakin. Se on huvittavaa, kun melkein joka päivä tulee mailia joltain jenkkifirmalta, joka tarjoaa meille esimerkiksi catering-palveluita, Torssonen virnistää.

Ensi-ilta vuonna 2011

- Tavoite on, että elokuva olisi valmis vuoden 2011 alussa ja sen jälkeen kaikki on levittäjän suunnitelmista kiinni.

Kun Star Wreck levisi internetin välityksellä, on Iron Skylle suunnitelmissa kansainvälinen levitys elokuvateattereissa.

- Kyllähän se on tavoite, että tämä saataisiin elokuvateattereihin Jenkkejä myöten, Torssonen toteaa.

Lähteet: YLE Tampere / Hanna Juopperi