1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuningatar teki kulttuurintekijöistä ritareita

Iso-Britannian kuningatar on vuoden päätteeksi löynyt useita kulttuurin tekijöitä ritareiksi. Keski-Maan kuninkaasta ja King Kongin isästä tuli ritari oikeassa elämässä.

kulttuuri
Peter Jackson marraskuussa 2009.
SOEREN STACHE / EPA

Kuningatar Elisabet II on jakanut uuden vuoden kunniaksi arvonimiä menestyneille urheilijoille, viihdyttäjille ja yritysmaailman edustajille.

Kuningatar nimitti ritariksi mm. näyttelijä Patrick Stewartin, joka on tullut kuuluisimmaksi roolisuorituksestaan Star Trekin kapteenina Jean-Luc Picardina. 69-vuotias Stewart on näytellyt myös professori Charles Xavieria X-Men -elokuvissa sekä on tehnyt pitkän uran teatterissa.

Ritarin arvonimen sai myös uusiseelantilainen elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja Peter Jackson, jonka ohjaama Taru sormusten herrasta -trilogia on kerännyt yhteensä 17 Oscaria. Jackson palkittiin nimensä sir-etuliitteellä "palveluksistaan elokuvalle".

- Luulin että mikään ei voi ylittää vuoden 2004 Oscar-palkintogaalaa, mutta olin väärässä, Jackson toteaa palkitsemisestaan.

Jackson on aloittamassa juuri J.R.R.Tolkienin kirjaan perustuvan Hobitin kuvauksia. Kuvausten on määrä alkaa Uudessa Seelannissa alkuvuodesta. Elokuvasta on tulossa kaksiosainen.

Jacksonin ohjauksiin kuuluu Tolkien-tarujen lisäksi muun muassa King Kong ja hänen yrityksensä on ollut mukana tekemässä myös muun muassa huiman suosion saanutta Avatar -elokuvaa.

Kulttuurin saralta palkittiin myös veteraanirokkarit Rick Parfitt ja Francis Rossi, jotka perustivat Status Quon 1960-luvulla.

Sir F1

Kulttuurin tekijöiden lisäksi kuningatar on palkinnut myös useita urheilussa menestyneitä.

Palkittujen joukossa Formula 1 -kuljettaja Jenson Button sai Brittiläisen imperiumin ritarikunnan jäsenyyden britannian monimutkaisessa arvonimijärjestelmässä.

Buttonin entinen tiimipäällikkö, Ross Brawn, sai puolestaan korkeamman arvonimen: hän on jatkossa brittiläisen imperiumin neuvonantaja.

Julkisuudesta tunnettujen tekijöiden lisäksi kuningatar palkitsi nimityksin myös opettajia, terveydenalan työntekijöitä sekä muita työssään hyvin suoriutuneita julkisella sektorilla työskenteleviä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi