Vanhanen: Uudesta puheenjohtajasta pääministeri

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että keskustan uudesta puheenjohtajasta tulee lähtökohtaisesti myös pääministeri. Vanhanen sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessaan olevansa kuitenkin valmis tarvittaessa jatkamaan pääministerinä puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

talous

Vanhanen ilmoitti ennen joulua, ettei jatka keskustan johdossa kesäkuun puoluekokouksen jälkeen. Yhtenä perusteluna hän esitti syksyllä 2010 tehtävän jalkaleikkauksen.

Tiistaina Vanhanen ei ollut halukas erittelemään, kuinka suuri merkitys jalkaleikkauksella oli vetäytymispäätöksessä.

- Nämä ovat määräaikaisia hommia, ja tähän sisältyy ajallisena tekijänä se, että aion hoitaa jalkani kuntoon.

"Leikkaus ei ainoa syy"

Puoluejohtajan vaihdoksen taustalla on arveltu olevan poliittisia syitä. Vanhanen myöntää, ettei leikkaus ole ainoa syy. Hän kuitenkin kiistää minkään tietyn poliittisen syyn vaikuttaneen asiaan.

- Siinä vaiheessa taisi olla lautakasat käsitelty. Ei ole mitään yksittäistä syytä. Katson, että nyt on oikea hetki vaihtaa puheenjohtajaa.

Kokoukselle valmistautumisaikaa

Vanhasen mukaan vaiva ei ole niin akuutti, että sen hoitaminen olisi kuukausista kiinni. Hänen mukaansa se on kuitenkin parempi hoitaa ennemmin kuin myöhemmin, ja tämä vaikutti vetäytymispäätöksen ajankohtaan.

Vanhanen perustelee ilmoituksen ajankohtaa myös sillä, että näin olennaisen seikan on syytä olla tiedossa, kun kesäkuussa Lahdessa järjestettävään puoluekokoukseen aletaan valmistautua.

Vanhanen kertoi, että jalat leikataan erikseen, ja kumpikin jalka vaatii oman toipumisaikansa.

Kiistää Kela-spekulaatiot

Vanhanen kiistää julkisuudessa esiintyneet spekulaatiot siitä, että hän siirtyisi johtamaan Kansaneläkelaitosta.

- Kelan suhteen en ole antanut pienintäkään indikaatiota, että minun nimeni olisi käytettävissä siinä. Julkinen keskustelu on ollut siinä aika kummallista.

Vanhanen tyrmäsi SDP:n arvion, jonka mukaan hallituksen toimintakyky häiriintyisi Vanhasen vetäytyessä. Hän myös kertoi aikovansa asettua ehdolle seuraavissa eduskuntavaaleissa.

"Paljon jäi auki"

YLE Uutisten politiikantoimittaja Kari Klemm arvioi, ettei pääministeri Matti Vanhasen ilmoitus jättää puheenjohtajuuden lisäksi myös pääministeriys ole aukoton

- Hän sanoi, että jos eivät erityiset syyt toisin aseta tätä asiaa. Ja jo nyt keskustan vaikutusvaltaisista piireistä on annettu ymmärtää, että uusi puheenjohtaja voisi keskittyä johtamaan puoluetta ja vielä voittoon vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Samalla Vanhanen voisi jatkaa pääministerinä vaaleihin saakka. Tästä varmaan käydään kovaa keskustelua, kun keskustan puheenjohtajaehdokkaat lähtevät kiertueeelle, Kari Klemm arvioi YLE Uutisissa.

Klemmin mukaan Vanhasen antama kokonaisarvio luopumisen syistä oli melko suppea.

- Hän puhui vain jalkaleikkauksesta, eikä siitäkään paljoa, mutta ei tarvitsekaan. Siiinä paketissa on paljon muutakin, siinä on varmasti lautakasaa, siinä on vaalirahoitusta ja siinä on pelko

ettei keskusta hänen johdollaan voittaisi vaaleja ja aavistus siitä, että hän Lahden puoluekokouksessa voisi istuvana puheenjohtaja hävitä vaalin, Klemm arvioi.

Klemmin arvion mukaan keskustan tulevasta puheenjohtajakilpailusta tulee mielenkiintoinen.

- Ehdokkaita on ainakin kuusi. Lisäksi kun nyt ei tarvitse haastaa pääministeriä tai puheenjohtajaa, niin kukin ehdokas voi profiloitua hyvin. Pitää myös muistaa, että keskustan puoluekokoukselle ei sanella päätöksiä. Se päättää itse, joten tulos voi olla yllättävä, Kari Klemm muistuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset