KRP tutkii Arctic Sean Kotkassa

Arctic Sea -alus on saapunut Kotkaan Mussalon satamaan keskiviikkona iltakymmenen jälkeen. Keskusrikospoliisi aikoo tutkia laivan Kotkassa, kertoo tutkinnanjohtaja Rabbe von Hertzen.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Von Hertzen ei osannut keskiviikkoiltana kertoa tarkkaa ajankohtaa, jolloin laiva tutkitaan

- Aina on hyvä tutkia rikospaikka, vaikka tutkintamme keskittyy törkeään kiristykseen, von Hertzen sanoo.

Alus viipyy todennäköisesti Kotkassa yli viikonlopun. Sen lastina on kalkkia.

- Käyntiin ei liity mitään erityistä. Alus tulee tänne normaalisti lastin purkaukseen eikä meillä ole mitään tietoa, joka aiheuttaisi toimenpiteitä. Varsinaista tarkastusta ei tehdä. Me toimimme kansainvälisen ISPS-turvallisuuskoodin mukaisesti ja jos aluksella on jotain epäilyttävää, meille tulee siitä tieto ja se aiheuttaa toimenpiteitä. Tulli tarkistaa joitakin asioita ja muut viranomaiset tarvittaessa, mutta ne ovat lähinnä rutiinia ja liikenteeseen liittyviä asioita, sanoo Kotkan sataman liikennejohtaja Markku Koskinen.

Arctic Sea nousi julkisuuteen, kun Ruotsin tiedotusvälineet kertoivat heinäkuun lopussa hämäräperäisen joukkion nousseen laivaan huumepoliiseina esiintyen, tutkineen laivan, pahoinpidelleen miehistöä ja poistuneen. Laiva oli lähtenyt matkaan Pietarsaaresta puutavaralastissa, määränpäänään Algeria.

Miehistön jäseniin ei saatu yhteyttä, kun laiva ei odotusten mukaisesti saapunutkaan Béjaïaan. Hiljalleen kävi selväksi, että Arctic Sea oli kateissa, ilmeisesti kaapattu. Elokuussa Venäjän laivasto pysäytti Arctic Sean lähellä Kap Verdeä. Venäjä pidätti kahdeksan epäiltyä kaapparia, Viron ja Latvian venäläisiä, ja vapautti 15-henkisen miehistön.

Miehistön jäsenet kertoivat myöhemmin, kuinka kaapparit lukitsivat heidät pitkiksi ajoiksi hytteihinsä ja järjestivät valeteloituksia pitääkseen miehet kurissa. Epäillyt itse kertoivat olevansa Itämerellä merihätään joutuneita ympäristönsuojelijoita, joita Arctic Sean miehistö ei ollut päästänyt mihinkään satamaan.

Suomen keskusrikospoliisi jatkaa tapauksen tutkimista. KRP:n edustajat matkustavat todennäköisesti helmikuussa jälleen Venäjälle kuulustelemaan Arctic Sean kaappauksesta epäiltyjä miehiä. KRP tutkii Arctic Seahin liittyvää törkeää kiristystä.