1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Miksi vuodessa 2009 on 53 viikkoa ja muuta kalenteritietoa

Miksi vuosikymmen ei vaihdukaan 1.1.2010? Tähän vuodenvaihteeseen liittyy runsaasti kalentereihin liittyvää knoppitietoa.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Almanakka vuodelta 1845.
Almanakkoja on julkaistu Suomessa jo yli 300 vuotta. Kuvassa alkuperäinen kappale 165 vuoden takaa.YLE Helsinki / Paavo Häikiö

Helsingin Yliopiston Almanakkatoimiston suunnittelijan Asko Palviaisen mukaan vuosikymmen vaihtuu vasta vuoden kuluttua, vuonna 2011.

- Vuotta nolla ei ole olemassakaan. Näin ollen ensimmäinen vuosikymmen sisältää vuodet 1-10 ja seuraava vuosikymmen vuodet 11-20 ja niin edespäin. Eli 10-luku alkaa virallisesti vuoden 2011 alussa.

Palviaisen mukaan ei ole kuitenkaan iso virhe, jos haluaa juhlia vuosikymmen vaihtumista kun vuosi 09 muuttuu vuodeksi 10.

Viiden – kuuden vuoden välein viikkoja mahtuu vuoteen 53

Normaalisti vuoteen mahtuu 52 viikkoa. Vuonna 2009 viikkoja on kuitenkin 53. Tämän lisäksi vuoden 2010 kolme ensimmäistä päivää on vielä viikkoa 53, eikä viikkoa 1.

Kansainvälisen standardin mukaan viikko on määritelty 7 päivän jaksoksi, jonka ensimmäinen päivä on maanantai. Viikot numeroidaan vuoden alusta siten, että vuoden ensimmäinen viikko on viikko 1 ja niin edelleen.

Poikkeuksen muodostavat vuodet, jolloin vuosi vaihtuu keskellä viikkoa. Tällöin tammikuun ensimmäisten päivien viikkonumero määräytyy sen mukaan, kumman vuoden päiviä on enemmän viikossa: vanhan vuoden vai alkavan vuoden.

Koska vuoden 2010 ensimmäisellä viikolla on vain kolme päivää, ja vuoden 2009 neljä päivää, saa tammikuun ensimmäiset kolme päivää viikkonumeronsa vanhan vuoden mukaan.

Seuraavan kerran 53 viikkoa mahtuu vuoteen vuonna 2015 ja 2020.

Vuodessa on kolme päivää jolloin ei ole nimipäiviä

Nämä ovat Uudenvuoden päivä, Joulupäivä ja Ruotsalaisuuden päivä. Tämä on Palviaisen mukaan jäänne pyhimyskalentereiden ajalta.

- Joissain vanhoissa kalentereissa myös näille kolmelle päivälle saattaa olla merkitty nimipäiväsankari, mutta ne ovat jääneet myöhemmin pois.

Vuoden 2011 kalentereihin merkitään kaksi uutta liputuspäivää: Sibeliuksen päivä ja Eurooppa-päivä.

Uusia nimipäiväsankareita joudutaan puolestaan odottamaan tämän hetkisen arvion mukaan vuoden 2013 syksyyn, jolloin seuraavan kerran tarkistetaan nimipäiviä.

Lähteet: YLE Helsinki / Paavo Häikiö

Lue seuraavaksi