Vuodenvaihde on lupausten kulta-aikaa

Radio Hämeen väki toivottaa Onnellista ja rauhallista Uutta Vuotta kaikille kuulijoille ja nettikävijöille. Uudenvuodenaattona useimmat meistä palaavat menneeseen vuoteen puheissaan ja ajatuksissaan. Pysähdy hetkeksi!

uusivuosi
Joskus kannattaa pysähtyä ja kurkistaa menneeseen tai tulevaan.YLE / Häme

Uuden vuoden lupaukset ovat eräänlainen leikki, mutta sanonnan mukaan: ei sellaista vitsiä, jossa ei totta toinen puoli. Mitä ihminen itse asiassa peilaa, kun hän aatoksissaan palaa menneeseen vuoteen? Filosofi Johannes Ojansuu avaa pysähtymisen tärkeyttä uuden vuoden kynnyksellä.

- Taaksepäin katsominen on ihmisen tapa olla ajassa. Ihminen mieltää siten omaa itseään. Se on myös tapa luoda identiteettiä; kuka olen. Moni tekee myös uudenvuodenlupauksia. Se on tapa nähdä itsensä uudestaan, mihin minä haluan mennä.

Uudenvuodenlupaukset ovat nimenomaan länsimaiselle ihmiselle tyypillinen tapa.

- Jokainen lupaa, mitä lupaa. Tämä on eräänlainen leikki, elämän peli, jota pelataan juuri taitekohdassa. Tavoitteet ovat ihmiselle luontaisia, mutta tärkeää on, millä tavalla niitä asetetaan. Tavoitteistaan olisi hyvä välillä pystyä myös luopumaan.

Lupaukset ihmisen mukaan

- Lupausleikki kertoo aina myös ihmisestä. Joku pitää huolta autostaan, toinen lupaa kiitollisempaa asennetta elämäänsä. Mutta moni toteaa vuoden varrella, että lupaus katosi, unohtui jonnekin. Aina.

Ojansuun mielestä isot uutiset tarjotaan meille uutisina - mikä meitä koskettaa on toinen juttu.

- Meidät pakotetaan ajattelemaan tiettyjä tapahtumia, meidät on pakotettu puhumaan taantumasta ja sikainfluenssasta - mutta mielestäni iso uutinen on se, johon ihmisellä on henkilökohtainen kokemus.

Lähteet: YLE Häme / Maarit Piri-Lahti