Kaupunginorkesterin juhlavuosi huipentuu - Tiukat ajat vielä edessä

Kuopion kaupunginorkesteri päättää 100-vuotis juhlavuotensa uudenvuodenaattona pidettäviin tanssiaisiin. Vuoden aikana kaupunginorkesteri on tarjonnut yleisölleen monenlaista nähtävää ja kuultavaa. Orkesterilla on nyt edessään entistäkin tiukemmat ajat.

claussen
Kuopion kaupunginorkesteri harjoittelee Musiikkikeskuksella
YLE / Juha Korhonen

Kuopion Musiikkikeskukseksen johtaja Michael Claussen on tyytyväinen. Juhlavuosi alkoi Beethovenin yhdeksännellä sinfonialla ja päättyy nyt Olavi Virran ja Laila Kinnusen iskelmien tahtiin uudenvuoden tanssiaisiin. Tiukasta taloudesta huolimatta vuoden aikana on saatu aikaan paljon.

- Tässä vaihessa, kun vuoden viimeinen päivä on käsillä voidaan todeta, että tavoitteet joita olemme asettaneet tulevat täyttymään niin yleisömääriltään ja kuin taloudellisesti. Joten tässä vaiheessa voidaan olla tyytyväisiä, sanoo Claussen.

Kaupunginorkesteri asetti juhlavuoden tavoitteekseen tarjota nähtävää ja kuultavaa eri yleisöille ja ikäryhmille. Claussenin mukaan tähän tavoitteeseen päästiin. Hän kiittelee siitä tuesta, jonka taloutensa kanssa paininut kaupunginorkesteri yleisöltään juhlavuoden aikana sai.

- Kyllähän se oli erittäin tiukka vuosi, mutta me onnistuimme sopeutumaan siihen ja siinä oli myös äärimmäisiä keinoja käytössä, Claussen summaa taloutta ja toivoo ettei vastaava toistuisi tulevina vuosina.

Musiikkikeskuksen johtaja kuitenkin arvio, että tulevat vuodet ovat vielä vaikeampia kuin nykyinen.

- Me kaikki tiedämme, että tiukat vuodet on vasta edessä. Vuodet 2010 ja 2011 tulevat olemaan äärimmäisen haastavat taloudellisesti myös sinfoniaorkesterilla. Me ei voida täyttää kaikkia vakansseja, koska meillä ei ole siihen resursseja, sanoo Claussen.

Hän toivoo, että musiikkikeskus ja kaupunginorkesteri selviäisivät pahimman ajan yli vahvana ja elävänä, jolloin talouden helpottaessa toimintaa jatkettaisiin raikkaana eteenpäin. Tavoitteet ovat hyvin selkeät.

- Työtä tehdään kaiken aikaa. Me emme ole juhlavuonnakaan unohtaneet nuorisoa. Ensisijainen tavoite täytyy olla, että saavutetaan uutta yleisöä ja nuoremmat pääsevät mukaan sekä innostuvat klassisesta musiikista, Claussen kertoo ja jatkaa, että yleisöpohjan laajentaminen on ainainen tavoite ja on tulevaisuudessa melkoinen tehtävä.

Välineet tavoitteiden toteutumiseen Claussen löytää helposti.

- Me olemme kokeneet, että kun ammattilaiset ovat asialla niin nopeasti saadaan asiat kulkemaan ja voidaan toteuttaa monta tuotantoa vuoden aikana.

Juhlavuoden päättävä uudenvuoden tanssiaiset ei ole musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin tavanomaisinta ohjelmistoa, mutta Claussen näkee, että tällä tavoin juhlavuosi voidaan päättää vapaamuotoisena mukavan musiikin parissa ja upeissa tiloissa yhdessä kuopiolaisten tukijoiden kanssa.

Lähteet: YLE Savo / Antti Karhunen