1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä pidätti Kremliä vastustavia mielenosoittajia

Venäjän poliisi on pidättänyt Kremlin vastaisia mielenosoittajia torstaina. Pidätettyjen joukossa on 82-vuotias Ljudmila Aleksejeva, joka on yksi Venäjän arvostetuimmista ihmisoikeusaktivisteista.

Ulkomaat

Poliisi pidätti mielenosoittajat Triumfalnjan aukiolla Moskovan keskustassa sen jälkeen, kun mielenosoittajat alkoivat huutaa Putin telkien taakse -iskulauseita.

Moskovan poliisi on kieltänyt mielenosoitukset, koska poliisin mukaan ne häiritsevät uudenvuoden juhlintaa. Mielenosoittajien mukaan Aleksejevan lisäksi poliisi on pidättänyt oppositiojohtaja Eduard Lomonovin.

Uudenvuodenaaton mielenosoitus ehti kestää vajaan tunnin, ennen kuin noin 40 mellakkapoliisia ja kymmenet tavalliset poliisit päättivät mielenosoituksen. Poliisi on vahvistanut pidätykset, mutta ei ole kommentoinut pidätettyjen määrää. Uutistoimisto DPA:n mukaan pidätettyjä on noin 50.

Aleksejeva on yksi Moskova-Helsinki-ryhmittymän perustajista. Ryhmittymä on vanhimpia Venäjällä toimivia ihmisoikeusjärjestöjä ja se on toiminut vuodesta 1976. Aleksejeva on ehdolla EU:n vuoden 2009 ihmisoikeuspalkinnon saajaksi.

Lähteet: AP, AFP, DPA

Lue seuraavaksi